*Nettavisen* Nyheter.

- Vanlig smertestillende kan gi slag

Foto: (Foto: Thinkstock)

Ibux, Ibumetin og andre liknende piller kan med stort forbruk øke risikoen for slag, infarkt og død.

30.05.13 07:02

(SIDE2): Det viser en ny stor undersøkelse publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet natt til i dag og gjengitt i VG.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Forskere ved Oxford-universitetet har publisert en studie som viser at alle såkalte NSAID-medisiner, altså Ibux, Ibumetin, Voltaren og Naproxen, kan høyne risikoen for slag, infarkt og død hos brukere som over tid bruker forholdsvis store doser. Hos risikopasienter med hele 33 prosent.

Mye brukt
Alle medisinene er i dag til salgs uten resept i Norge, og bruken av dem er stigende i og med at de også er betennelseshemmende. Sterkere versjoner finnes på resept.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier til VG at det skrives ut for mye av denne type medisin til nordmenn. Han etterlyser en mer restriktiv holdning hos legene. I tillegg kommer alle som kjøper de svakere reseptfrie varene.

Hjertetrøbbel
Forskningen fra England viser at NSAID-tabletter over hele linja øker sjansene for å dø, spesielt om du fra tidligere har en hjertelidelse, høyt blodtrykk eller høyt kolesterol. De to siste faktorene er det mange nordmenn som sliter med.

Steinar Madsen sier faren avhenger ved dosen. Han sier alle som bruker slike midler må forhøre seg med lege og ikke drive egenmedisinering med maks dose eller over dosen, over lengre tid.

Spesielt er det mange som kan bytte til paracetamolpreparater som i dag bruker NSAID-preparater, men faktisk ikke trenger det.

LES MER:

Gjett hva du kan bruke denne til
- Dette er vi skeptiske til
De beste tipsene mot hodepine

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.