*Nettavisen* Nyheter.

- Vannbakterier i Sverige og Danmark

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Personer med hudsår og nedsatt immunforsvar bør unngå å bade.

03.08.11 12:12

(SIDE2): - Helsemyndighetene i Sverige og Danmark har i sommer minnet om risikoen for at utsatte personer kan bli smittet av spesielle vannbakterier ved bading i kystområder i Sør-Sverige og Danmark. Personer med væskende eller dype hudsår og personer med nedsatt immunforsvar og visse kroniske sykdommer har økt risiko for alvorlige sykdom forårsaket av ulike arter av vibriobakterier, skriver Folkehelseinstituttet .

Nå advarer norske helsemyndigheter personer som kan ha økt risiko mot bading. det er i kystområdene fra vestkysten til Stockholms skjærgård i Sør-Sverige og i Danmark man bør holde sge unna badevannet.

Men bare dersom vanntemperaturen har holdt seg over 20 º i en uke eller mer. Er man i tvil om man bør bade, kan man kontakte lokale helse- eller miljømyndighet for mer informasjon om mulig smitterisiko.

Hva kan skje?
Man kan få en infeksjon fra ulike vibriobakterier som normalt finnes i havvann i lave mengder og formerer seg hurtigere ved vanntemperaturer over 20 º, spesielt i brakkvann. Høy konsentrasjon av bakteriene kan, men ikke alltid, opptre sammen med algeoppblomstring. Sykdom kan oppstå når bakterien kommer inn i et sår mens man bader og kan derfra spres videre i kroppen. Personer med kronisk leversykdom, kroniske blodsykdommer som hemokromatose og personer med redusert immunforsvar er spesielt utsatte og kan utvikle alvorlig sykdom med blodforgiftning.

Også friske personer uten underliggende sykdom kan bli syke, men disse utvikler ofte milde sykdomsbilder. Som regel oppstår smitte ved at man ved bading får sår eller rifter som kan være en inngangsport for bakteriene. Sykdomsbildet kan variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen (dvs. hevelse, varmefølelse og rødhet i huden) og sårinfeksjon til mer alvorlig blodforgiftning som i sjeldne tilfeller kan ha dødelig utgang for noen.

Når merker du noe?

Inkubasjonstiden (fra smitte til symptom på sykdom) er vanligvis 1-2 døgn. De senere årene har det blitt rapportert en del alvorlige tilfeller av slike infeksjoner i Sverige.

Hvis du velger å bade...
Dersom utsatte personer likevel velger å bade i de utsatte kystområdene, kan risikoen reduseres ved å kun ta korte bad, tørke seg grundig med rent håndkle eller dekke sår med heldekkende bandasje.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag