RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vanskelig å skaffe ny styreleder

Sist oppdatert:
Reitens avgang gjør det vanskelig for StatoilHydro-styret.
Kritikere av prosessen mot Eivind Reiten tror det kan bli vanskelig å finne en ny styrelederkandidat.

- Det blir nå viktig å finne en ny styreleder som kan videreføre intensjonen som ligger bak fusjonen av Statoil og Hydro, sier LO-leder Roar Flåthen etter Reitens avgang.

Konserntillitsvalgt for YS-organiserte i StatoilHydro, Stein Bredal, mener det nå er naturlig at Marit Arnstad rykker opp og overtar styrelederjobben i oljegiganten. Hun omtales som en dyktig politiker, men har mindre næringslivserfaring enn mange har ønsket.

Kan bli vanskelig

Opposisjonspolitikere på Stortinget mener styrelederjakten kan vise seg å bli vanskelig. Reiten er den tredje styrelederen i et av de store, statseide selskapene som trekker seg etter kraftig politisk press det siste drøye året. Det startet med Johan Fr. Odfjell, som mistet regjeringens støtte som styreleder i Statoil etter massivt press fra rødgrønne politikere på Stortinget. Tidligere i ble Jan Reinås presset ut fra styrelederstolen i Hydro, etter opsjonsbråket i selskapet, mens Reiten nå trekker seg på grunn av korrupsjonsbråket.

- Jeg tror dette kan bli komplisert, særlig på grunn av den vanvittige situasjonen som oppsto rundt utnevnelsen av styreleder i Statoil i fjor, hvor regjeringen først overtalte Odfjell til å bli styreleder, og senere avsatte ham, sier Høyres Torbjørn Hansen til NA24.

Advarer mot politisk utnevnelse

Han tror diskusjonen nå fort kommer til å dreie seg om hvem som skal bli styreleder. Navn som Marit Arnstad (som har rykket opp fra nestlederposisjonen i StatoilHydro), Sigbjørn Johnsen (styreleder i statlig eide Cermaq) og Grete Faremo (bred næringslivserfaring, sitter i Hydro-styret) har blitt nevnt i forbindelse med jobben som styreleder i Hydro. Alle tre har bakgrunn som statsråder, Arnstad i Senterpartiet, de to siste i Arbeiderpartiet.

- Det bør bli en styreleder med internasjonal erfaring og kunnskap, som har den kompetansen som trengs for å drive denne typen selskap. En politisk utnevnelse i denne situasjonen vil være et alvorlig feilgrep som jeg tror regjeringen vil være klok nok til å unngå, sier Hansen, som legger til at han vil bli overrasket dersom regjeringen ikke forstår det.

- Regjeringen er i ferd med å gjøre styreutnevnelser til et alvorlig problem og jeg tror det blir en utfordring å få til, sier han videre.

- Partiboken i orden

Hansen får støtte fra Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, som frykter at en med partiboken i orden vil komme inn i rollen. Det mener han vil føre til at kvalitet og kompetanse kommer i andre rekke.

- Gode næringslivsledere kan velge bort de statsdominerte selskapene. Man ser jo i Hydro hvor vanskelig det er å få tak i næringslivsledere i styret, sier han.

Der er det flere av styremedlemmene som har sagt nei til gjenvalg, nettopp på grunn av det presset som har vært mot Jan Reinås og Eivind Reiten. Valgkomiteen skal ha store problemer med å fylle rollene.

Ledige kandidater

Andre aktuelle navn som jevnlig dukker opp i en slik styrekabal er tidligere Statoil-sjef Harald Norvik, men han har nettopp blitt utnevnt som styreleder i Telenor. Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen har vært kritisk til opsjonspakken til Reiten og resten av Hydro-ledelsen, har partibakgrunn og bred erfaring fra næringslivet. Ledig på markedet er også tidligere DnB NOR-sjef Svein Aaser, som nylig overlot lederjobben i bankgiganten til Rune Bjerke.

Aaser har den nødvendige toppledererfaringen, men det spørs om han er spiselig nok for krasse rødgrønne politikere, som har vært uttalt skeptiske til fete pensjonsavtaler. Han sitter på nettopp det.

Flere har pekt på at det bør komme en kvinne inn i styrelederposten i landets største og mektigste selskap. Det er få kvinner i toppen av norsk næringsliv, og en slik stilling skriker etter manges mening etter en.

Valgkomiteen starter arbeidet med å finne ny styreleder neste uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere