*Nettavisen* Nyheter.

- Var ment som en meningsytring

Foto: (Skjermdump)

Nå er 21-åringen varetektsfengslet for trusler mot blant andre statsministeren og kronprinsen.

20.01.12 13:50

21-åringen fra Skien som onsdag kveld ble pågrepet av PST, ble fredag varetektsfengslet siktet for trusler mot myndighetspersoner, og oppfordring til terror, skriver Aftenposten.no.

- Min klient sier at videoen var ment som en meningsytring. Det samme kom Oslo politidistrikt til da de vurderte saken 17. januar, sier John Christian Elden til avisen.

21-åringen er tidligere ustraffet. Han er norsk statsborger men opprinnelig fra Sør-Amerika. Elden sier at 21-åringen er motstander av krigen i Afghanistan, men nekter for at han har oppfordret til vold.

Demonstrasjon
Videoen, som ble lastet opp på YouTube og spredt gjennom Facebook tirsdag (les egen sak), inneholder blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre med påskriften «Åh Allah ødelegg dem og la det være smertefullt». Noen av bildene er tatt mens Støre og kronprinsen hilser på soldater i Afghanistan.

PST sier at de knytter 21-åringen til gruppen Muslimer mot okkupasjon, som står bak demonstrasjonen. Men de har foreløpig få detaljer å gi om koblingen.

Les egen sak: Politiet forbereder seg på motdemonstrasjoner

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp ved Det svenske Forsvarsakademi, sa til Nettavisen tirsdag at videoen er tvetydig og i grenseland til å være en oppfordring til vold.

Tvetydig
- Problemet er at man kan tolke den ulikt. Man kan tolke det som en trussel og da blir disse individene (statsministeren, utenriksministeren og kronprinsen red.anm.) hovedfigurer, sa Ranstorp Nettavisen.

Les egen sak: - Kan tolkes som en oppfordring til vold

- Man kan gjøre litt ulike tolkninger. Det kan være en legitim tolkning av hva man mener om effekten krigen i Afghanistan får, men valget av hvordan dette er satt sammen, kan være uheldig og kan fremstå som en trussel, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.