*Nettavisen* Nyheter.

- Varde-trend i fjellet kan være livsfarlig

Sommersola skinner over Norefjell-Eggedalsfjella på turstien til Høgevardehytta (1400 meter over havet) i Buskerud. Rutene i fjellet er oftest merket med små varder. For at du skal vite at du er på en DNT-sti, merket av Den Norske Turistforening, er noen av vardene merket med en rød T. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

Turistforeningen frykter livsfarlige situasjoner på grunn av vardebygging.

Den Norske Turistforening (DNT) har merket ruter u et norske fjellet med varder. Til sammen 20.000 kilometer i norsk fjellterreng er merket. Nå har fotturister begynt å legge på sine egne steiner på vardene.

– I uvær med tett skodde og tåke i fjellet er vardene våre livsviktige. Mange turister bygger også egne varder ved siden DNTs faste vardenett. Dette kan skape livsfarlige situasjoner dersom villvardene fører til at turfolket i uvær mister den rødmerka stien – og går seg ville i fjellet, sier markedssjef Kari Merete Horne i DNT Oslo og omegn til Nationen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Turgåere og jaktlag bruker gjerne vardene som veivisere i fjellet. Foto: Kjell Herskedal (NTB scanpix)


Turistforeningen bruker mye tid på å rive de ulovlige vardene.

– Vi oppfordrer alle turgåere til ikke å bygge sine egne varder i fjellheimen, og samtidig la DNTs varder få stå i fred, sier Havik til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.