*Nettavisen* Nyheter.

- Våre barn er ikke trent opp til å se folk bli skutt i filler

Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix

- Jeg sitter igjen med en følelse av at Arbeiderpartiet og AUF trer frem som offeret, mens de virkelige ofrene forsømmes på det groveste.

20.07.12 15:40

Det er moren til en direkte berørt, en av de overlevende AUF-erne fra Utøya, som tar bladet fra munnen.

- Jeg er ikke villig til at min sønn skal bli et offer for dette, sier Janecke Reed-Larsen til Nettavisen NA24.

Janecke Reed-Larsen har skrevet et langt brev til Nettavisen NA24, hvor hun beskriver sin frustrasjon over at både Arbeiderpartiet og AUF er i ferd med å friskmelde situasjonen for de etterlatte og pårørende etter 22. juli-massakren, slik hun ser det.

- Når AUF og Arbeiderpartiet går ut og sier at nå har vi det bra, så stemmer ikke det. Dette vil ta tid, sier Reed-Larsen.

Reed-Larsen har blant annet referanse fra det psykososiale hjelpeapparatet i Forsvaret.

- Våre barn er ikke trent opp til å se folk bli skutt i filler, fortsetter hun.

Les hele brevet her.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tore Meek (Scanpix)/Privat

Janecke Reed-Larsen skriver blant annet:

«De etterlatte, overlevende og deres pårørende forsømmes på mange måter av AUF og Arbeiderpartiet. En av dem er AUF-ledernes oppfordring til sine medlemmer om ikke å vise sinne, det skal kun drives med politikk på deres samlinger, og for all del smil. På dette grunnlaget kan ledere fra AP og AUF fortelle at «hverdagen er tatt tilbake».

Jeg mener Arbeiderpartiet har et ansvar til å påse at myndighetene gir god oppfølging til de som trenger det etter de grusomme hendelsene.

Det psykososiale miljøet rister antakelig på hodet av slike oppfordringer. Det er en kjensgjerning at de som opplever sterke traumatiske hendelser kan få alvorlige lidelser i ettertid».

- Må eventuelt rettes opp
Arbeiderpartiet uttaler at de mener det er viktig for dem at oppfølgingen er god nok.

- Det er viktig at de berørte får nødvendig oppfølging innad i kommunene. Dersom det ikke er slik, må det påpekes og rettes opp, sier kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen til Nettavisen NA24.

Påstanden om at AP oppfordrer sine medlemmer til å være stille, kjenner ikke partiet seg igjen i.

- Det er viktig at de pårørte får sagt sitt, uttaler Pia Gulbrandsen.

AUF ville ikke kommentere kritikken ovenfor Nettavisen NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK HER!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steinar Schjetne

Sønnen ble skutt
Reed-Larsens sønn opplevde massakren til Anders Behring Brevik på nært hold. Hun ønsker at hans navn skal forbli anonymt.

- Først så han tre personer bli skutt ned rett foran ham. Han klarte å holde hodet kaldt og fikk med seg nærmere 40 personer løpende ned kjærlighetsstien til vannet, sier moren.

- 25 av dem la på svøm, mens de som ble igjen ble skutt.

- Sønnen min ble beskutt under flukten på land og ble skutt på i vannet, spruten fra kulene sprutet ham i ansiktet, så nære var de, fortsetter Reed-Larsen.

Sønnen går nå til psykolog.

- Han har vært innom fire psykologer, før han endelig fant den rette, sier moren.

- Våre barn er ikke trent for dette. Vi vet ettervirkningene av disse traumene. De får depresjoner, kan bli aggressive, faller ofte ut av skolen eller får problemer på jobben.

- En post-traumatisk opplevelse kan komme nå eller om fem, ti eller 15 år, ifølge det psykososiale hjelpeapparatet.

Går selv til psykiater
Traumer kan Reed-Larsen mye om. Selv gikk hun på en knekk for syv år siden.

- I 2005 fikk jeg en knekk, det ble for mye. Jeg måtte krabbe meg opp alene. Det tok meg nærmere seks år, sier hun.

- Jeg har drevet to sportsbutikker, arbeidet i eventbransjen samt innen omsorgsyrke for eldre, samtidig som min yngste sønn har lidd av en kronisk sykdom siden fødselen for 21 år siden. Han var nær ved å dø like etter fødselen.

- Jeg vil ikke være vitne til at min eldste sønn som var på Utøya skal få store problemer som følge av det som skjedde 22. juli. Det har rett og slett blitt for mye for meg, sier en åpenhjertig Reed-Larsen.

- Får du hjelp i dag?

- Jeg går selv til psykiater. Jeg vet hvor ille det kan bli, hvis man ikke får den rette oppfølgingen. Jeg unner ikke min verste fiende å gå gjennom det jeg har måttet gjøre.

- Derfor er det så viktig at de som er påvirket av 22. juli, får den rette oppfølgingen i årene som kommer, sier Reed-Larsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

- Hjelpeapparatet fungerer ikke
Det er mange mennesker som har havnet i en vanskelig situasjon som følge av 22. juli i fjor. Det gjelder søsken, foreldre, besteforeldre, venner og andre nære.

- Mange har gått på en knekk, og det hjelpeapparatet som er satt opp, fungerer ikke for svært mange, sier Reed-Larsen.

Kommunene fikk i fjor bevilget nærmere 130 millioner kroner fra staten, penger som var øremerket oppfølging av de terrorrammede. I brevet til Reed-Larsen får både kommunene og Helsedirektoratet sitt pass påskrevet.

«Mange av kommunene har ikke hatt et reelt psykososialt tilbud, om det skorter på interesse av de forskjellige kommunene eller om det er problemer med å oppdrive rett type hjelp, vites ikke.

Utover dette har Helsedirektoratet, som skal påse at oppfølgingen fungerer som den skal, lagt inn årene.»

- De svikter de berørte
22. juli har vært tøff for mange, og AUF og Arbeiderpartiet har gjort mye bra i ettertid, ifølge Reed-Larsen.

- Det har ikke vært lett for verken AUF eller Arbeiderpartiet, men nå føler jeg de svikter mange av de som er berørt, sier Reed-Larsen.

Hun skriver:

«Hvor er Arbeiderpartiet da? Hvem har ansvar for oss som er berørt?

Jeg sitter igjen med en følelse av at Arbeiderpartiet og AUF som organisasjoner trer fram som offeret, mens de virkelige ofrene, de direkte berørte barn og unge og deres pårørende, forsømmes på det groveste.»

- Dette er grove påstander. Kan du utdype litt?

- Krigsveteraner er forsømt i årevis. Mange sliter med alkoholisme, har psykiske problemer og flere begår selvmord, sier Reed-Larsen.

- Våre barn har opplevd det samme, bare at de er ikke trent opp til det. Dette gjelder våre barn. De har sett er det verste av det verste. Kroppsdeler ødelagt, venner har blitt skutt, sier Reed-Larsen.

- Nå vil Stoltenberg og AUF at vi skal holde kjeft. Er ikke det det groveste av det groveste, fortsetter hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Åserud, Lise

Kritiserer pressen
Reed-Larsen føler også at media har forsømt sin rolle.

- Jeg har i lang tid prøvd å få til en debatt om at ikke alt er vel med de etterlatte og pårørende av det fæle som skjedde 22. juli i fjor. Det virker på meg som at Arbeiderpartiet og AUF har kneblet media, sier Reed-Larsen.

- Jeg har prøvd i nesten ett år å få en debatt gående om dette, men gang på gang avviser pressen å skrive om min kritikk. Pressen har latt seg bruke av regjeringen og AUF, fortsetter hun.

I brevet skriver hun:

«Det som virkelig skremmer meg, er medias dovenskap og vilje til å tekke de direktivene som kommer fra sine velgjørere, regjeringen som bevilger milliarder til mediastøtte. Jeg spør meg selv om hvorfor mine innspill til kritikk blir forkastet. Viser ikke dette at «makta rår»?»

Vil starte stiftelse
Nå vil Reed-Larsen starte en stiftelse som skal følge opp alle de menneskene som trenger oppfølging i årene som kommer.

- Vi snakker om tusenvis av mennesker som trenger oppfølging. Jeg har det meste klart, men mangler foreløpig litt penger før stiftelsen er en realitet.

- Jeg har fått in 25.000 kroner, men må ha 100.000 for at stiftelsen ser dagens lys, sier Reed-Larsen.

- Hva blir stiftelsens formål?

- Den skal sørge for at de direkte berørte og pårørende skal få den profesjonelle oppfølgingen mange vil trenge de neste årene, sier Reed-Larsen.

- Jeg ønsker å danne en ny støttegruppe på seks til ti personer, hver måned.

- Den skal også kunne gi økonomisk bidrag til de som faller ut av skole og arbeid.

- Det høres veldig ambisiøst ut?

- Man må jo starte et sted, men det er et skrikende behov for dette.

- Hvor mye vil du trenge årlig?

- Jeg har laget et budsjett på rundt seks millioner kroner, men målet mitt er å samle inn så mange penger som mulig, sier Reed-Larsen.

Hun priser seg lykkelig for at hennes sønn berget livet på Utøya, men er redd for at det kan gå galt for ham og mange andre, hvis ikke oppfølgingen fra myndigheten tas mer seriøst.

- Dette kan bli virkelig ille. Post-traumatiske lidelser trenger ikke bli synlige før etter mange år, uttaler Reed-Larsen.

Les hele brevet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.