RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Varfjell, Fredrik (Scanpix)

- Våren er kommet

Sist oppdatert:
Statsmeteorolog Per Egil Haga kommer med det varme budskapet.

Utgangspunktet er tosifrede temperaturer som lager vår midt i vinterferien, skriver Tvedestrandsposten.

Sjekk været der du bor

- Ja, jeg tror vi kan si at våren er kommet. Den har meldt sin ankomst, slår meteorologen fast. Han forsikrer seg imidlertid mot fremtidige snøtilbakeslag:

- Men vårværet er lunefullt. Vinteren kan slå tilbake i korte perioder, men det ser definitivt ut til at våren er kommet, sier vakthavende på langtidsmelding ved Meteorologisk institutt, statsmeteorolog Per Egil Haga.

Tre uker før normalen

I dette tilfellet gjelder det varme budskapet Aust-Agder og da spesielt Tvedestrand, Vegårshei og omegn. Definisjonen på vår er ifølge meteorologene når middeltemperaturen har vist over null grader flere dager.

Send dine vårbilder til vaktsjef@nettavisen.no

Førstekonsulent ved klimatjenesten ved Meteorologisk institutt, Stein Kristiansen, kan fortelle at første vårdag vanligvis i Tvedestrand, Vegårshei og omegn er 10. mars.

- I år var det et snev av vår hos dere allerede 15. februar. Helt ute ved kysten var det 11. februar. Også et par dager i januar var milde, sier Kristiansen.

- Er dette uvanlig tidlig?

- Det er ikke det vanligste, men tidlig er det, det er ikke tvil om annet. Våren kom om lag tre uker før det som er normalt, sier han.

Ifølge Meteorologisk institutt starter den meteorologiske våren 1. mars, men ikke alle er enige i den definisjonen når de ser seg rundt:

«Våren er den perioden av året hvor normal døgnmiddeltemperatur ligger mellom 0 ºC og 10 ºC. Samtidig må temperaturtendensen være stigende gjennom perioden. Dette innebærer at en del steder langs norskekysten faktisk aldri har vinter.»

Sjekk når våren kommer til deg her.

Fint vær i sør

Flere værstasjoner på Sør- og Østlandet slo varmerekordene for februar tirsdag. Langtidsvarselet lover ellers at det blir forholdsvis fint vær framover, både på Sør- og Østlandet.

- I de første dagene fremover er det et høytrykk på kontinentet som dirigerer vestlig vind til den sørlige delen av landet.

Lettskyet, pent vær med fine temperaturer. Ifølge Haga vil landsdelen kanskje få temperaturer opp mot 12 - 13 grader.

Litt kjøligere blir det mot helgen. Ellers ganske fint, rolige vindforhold, men noe mer skyet og en makstemperatur på 4 - 5 varmegrader.

Neste uke ser ut til å bli mer lavtrykkspreget i sør og litt kjøligere værtype.

Varselet for resten av landet inkluderer et kraftig lavtrykk vest av Troms vil gå nordøstover i Barentshavet og svekkes. Dette opprettholder kuling fra mellom vestlig og sørlig retning langs kysten, skriver StormGeo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere