RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Varm og omsorgsfull bok

(Kjetil Mæland, Nettavisen)
Sist oppdatert:
Professor slår tilbake mot kritikerne av «Moren».

Torsdag ble «Moren» lansert – historien om Wenche Behring Breivk – moren til Norges mest forhatte mann.

Boken fikk hard medfart torsdag, men nå slår Professor Kjell Lars Berge i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo (UiO), tilbake.

Les også: – Et overgrep mot en forsvarsløs mamma

«Hvordan kunne boken vært skrevet annerledes,» spør han i et intervju på Kulturnytt i NRK fredag morgen.

Overfor Nettavisen utdyper han det han mener er bokens fortrinn slik:

– Skildring av et ubegripelig vondt liv
– Det er en flott bok, fortalt med respekt og omtanke. Den er en veldig personlig og intens skildring av massemorderens mor, som forsøker å knekke koden om hva som skjedde med hennes sønn, sier Berge til Nettavisen.

Han mener boken er «varm og omsorgsfull»:

– Det er en skildring av et ubegripelig vondt liv, og en mor som har holdt fasaden og trodd hun har klart å oppdra to barn.

Han mener at Marit Christensen har sitt på det tørre, også juridisk:

– Hvis moren hadde levd, hadde boken blitt stoppet
– Hvis moren hadde levd, ville ikke Christensen kunne gitt ut boken. Da kunne hun bevist at hun hadde ombestemt seg. Men nå er hun er død, og dermed er dette blitt advokatmat. Det er viktig å huske på at Wenche Behring Breivik tok kontakt med Marit Christensen via en venninne, fordi Christensen lenge hadde tematisert det å være «medieofre», hva som skjer med dem og hvilke konsekvenser har det for deres psykiske helse, understreker Berge.

Professoren mener det viktigste med boken er at den viser at Wenche Behring Breivik ikke hadde skyld i sønnens grusomheter:

– Mitt inntrykk er at hun levde et anstendig liv – og derfor måtte ta til motmæle mot sønnens skildringer i «manifestet», som fremstiller henne som et ludder. Boken til Åge Borchgrevink rammet henne også hardt.

– Hun har ikke gjort en katt fortred
– Boken viser at Wenche Behring Breivik ikke har gjort en katt fortred og klarer seg ganske godt – inntil 22. juli 2011.

Berge legger til at Christensen får et problem i prosessen når hun merker at moren ikke alltid forteller sannheten.

– Forfatteren forstår at moren ikke er helt redelig, at hun forsøker å skjule noe. Moren har overlevd et vanskelig liv, nettopp ved å holde på fasaden, sier Berge.

– Dette er ikke grafsing
Berge mener boken skildrer en mor som har levd et enkelt, tilbaketrukket liv.

– Hun har ikke vært politisk aktiv, ikke vært opptatt av kvinnefrigjøring, hun har hatt en del fysiske plager som gjorde at hun ble arbeidsufør og fikk kreft – som hun dør av i mars i år.

– Hvorfor synes du det norske folk bør lese denne boken?

– Jeg håper folk ser forbi pressens reaksjoner på denne, dette er ikke «grafsing» i det som er vårt aller mest intime og private: Vårt seksualliv, utover å slå tilbake på blant annet det som sønnen skriver i sitt manifest. Moren tar i boken til motmæle mot alle som har kritisert Anders Behring Breiviks barndom og oppdragelse og antydet at det kan ha ledet ham til grusomhetene han begikk. Moren har ingen skyld.

– Noen svakheter
Berge synes også boken har noen svakheter:

– Det som ikke er så godt med boken, er at Christensen forsøker å ramme den inn med historiske og kulturelle hendelser – det er et «hvem-hva-hvor»-grep som ikke er helt vellykket.

Berge mener sønnen fremstår som et enda større mysterium etter at han lest boken:

– Det er helt ubegripelig at det går an å bli slik. Men – det kan skje hvem som helst, det er ikke morens skyld, gjentar Berge.

– Jeg synes det er flott at denne boken tegner et bilde av en anstendig kvinne, med uvanlig vanskelige livsvilkår, avslutter han – og sier dette er «sakprosa» som overhodet ikke har noe i PFU å gjøre.

Salget går strykende

Et nytt opplag er allerede på vei.

- Det blir nok et nytt opplag ganske snart, sier salgssjef Even Høegh Kaalstad i Aschehoug til NTB. Boka er foreløpig trykket i 10.000 eksemplarer.

Flere bokhandlere meldte om køer da Christensens bok «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik» ble lagt ut i butikkene torsdag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere