- Vasker bil for 17 kroner timen

Foto: Kay Stenshjemmet (RB.no)

Flere lavtlønte arbeidere lever i frykt på hemmelig adresse etter at de sa fra om forholdene.

04.05.13 13:20

STRØMMEN (RB.no): – Det skal ikke være sånn, spesielt i Norge. Vi er redde for hva arbeidsgiveren kan finne på nå, sier Arseniusz Hausmann fra Polen til Romerikes Blad.

Han er én av de utenlandske arbeiderne som nå lever på ukjent adresse på Romerike. Hausmann og sju kolleger er sykmeldte fra jobben i Strømmen Storsenter Bilpleie, som er franchisetaker under Handz On-paraplyen.

Den dramatiske situasjonen har oppstått etter at bedriften fikk besøk av Arbeidstilsynet forrige uke. Etter det Romerikes Blad kjenner til, kunne ikke bilpleievirksomheten på Strømmen Storsenter oppdrive sentrale dokumenter – som timelister – under denne kontrollen. I stedet skal dette ha blitt utarbeidet i etterkant.

Fellesforbundet Oslo og Akershus ble raskt koblet inn i saken av de ansatte, og organisasjonsarbeider Vidar Bratberg bekrefter at han har brukt de siste dagene på å utarbeide et utestående lønnskrav på vegne av arbeiderne overfor bedriften. I går ble det sendt arbeidsgiveren.

Lønnskrav på 1,1 million

– Vi har gjennomgått alle tall som kan dokumenteres, som timelønn fra kontrakter, timelister som er skrevet i ettertid på oppfordring fra Arbeidstilsynet, beregning av overtid, feriepenger og eventuelle tidligere utbetalinger som har funnet sted over konto. Våre utregninger viser at det mangler 1.194.988 kroner i lønnsutbetalinger totalt, sier Bratberg til RB.no.

RB har fått tilgang til Fellesforbundets utregninger. Ifølge lønnskravet skal flere av arbeiderne ha tjent ned mot 30 kroner timen.

Én av arbeiderne, Bartosz Zuchowski fra Polen, skulle ifølge arbeidsavtalen tjent 125 kroner timen. Fellesforbundet har kun dokumentert at han har tjent 17 kroner timen siden han startet i bedriften i november i fjor.

– For 868 arbeidstimer har han fått utbetalt 15.055 kroner. Lønnskravet fra ham er pålydende 122.342 kroner, sier Bratberg.

– Hva tenker du om denne saken?

– Dette er noe av det verste vi har sett. Her har det dreid seg om systematisk slavearbeid og sosial dumping på sitt verste over tid, svarer Vidar Bratberg.

SKATT ØST: – En skitten bransje

Arbeidstilsynet på besøk

Cathrine Reusch i Arbeidstilsynet bekrefter at de nylig gjennomførte tilsyn hos Strømmen Storsenter Bilpleie.

– Men før tilsynsrapporten foreligger, kan jeg ikke gå inn på enkeltelementer i denne saken, sier tilsynslederen til RB.no.

– Hva avdekket tilsynet?

– Vi har ikke anledning til å kommentere det før den endelige rapporten foreligger.

– RB har opplysninger om at Arbeidstilsynet vil anmelde firmaet for brudd på arbeidsmiljøloven i forhold til arbeidstidsbestemmelsene og motvirkning av tilsyn.

– Ingen kommentar.

– Hva kan et tilsyn i regi av Arbeidstilsynet ende med?

– Oppfølging av tilsyn kan gjøres på tre måter. Vi kan gi pålegg for å få orden på framtidige forhold. I de alvorligste tilfellene kan vi velge å anmelde virksomheten. Det er mulig å gi pålegg og anmelde samtidig. Da går anmeldelsen på straffbare forhold i fortiden, mens pålegg gis for å få ting på plass for framtida.

– Har virksomheten alt i orden, skrives en tilsynsrapport uten varsel om pålegg, sier Reusch.

Bodd flere steder

Da RB.no møtte de åtte arbeiderne, ryddet flere av dem ut av kjellerleiligheten – som arbeidsgiveren hadde hjulpet dem med å leie.

– Jeg trenger pengene. Det var ikke slik jeg trodde det skulle være å jobbe i Norge, sier Bartosz Zuchowski.

– Vi er redde. Veldig redde, sier Arseniusz Hausmann.

Han er utdannet elektriker, men har jobbet som bilpleier – inntil nå.

– Hvorfor er dere redde?

– Vi er blitt truet av én representant fra arbeidsgiveren og har fått utlevert voldsalarmer fra politiet etter å ha anmeldt saken, sier Hausmann.

Fellesforbundet vil forfølge saken.

Se videointervju på RB.no.

Arbeidsgiveren: – Tjener 120 kroner i timen

Daglig leder Salih Koshnaw hevder at Strømmen Storsenter Bilpleie har utbetalt tilstrekkelig med lønn til de ansatte.

Koshnaw har hyret inn advokat i kjølvannet av denne saken. Advokat Håvard Bjørnstad kommenterer den på vegne av sin klient.

– De ansatte har en avtalefestet timelønn på 120 kroner, og etter det arbeidsgiver har opplyst, utbetales lønnen i henhold til de timelistene som de ansatte leverer, sier Bjørnstad i Codex Advokat.

– RB har selv sett kontoutskrifter som viser at arbeidstakere har fått utbetalt langt lavere lønnsbeløp. Hva er din kommentar?

– Jeg kjenner saken kun fra min oppdragsgivers side, og ifølge ham har lønnen blitt utbetalt i tråd med arbeidsavtalene.

– Hva tenker du om at åtte ansatte nå er blitt sykmeldte som følge av denne saken?

– Fire av dem har ikke legitimert fravær. Det vil si at det foreligger brudd på arbeidsavtalene. Det jeg kan si, er at det er påfallende at åtte mennesker rammes av en epidemi samtidig.

– Men hva tror du kan være årsaken til det?

– Jeg er ikke kjent med sykemeldingsgrunnlaget, så det kan jeg ikke kommentere.

– Hva tenker du om at Fellesforbundet nå forbereder et krav på utestående lønn på hundretusenvis av kroner til din klient?

– Min klient er ikke kjent med noe lønnskrav fra de ansattes side. Det må i så fall settes fram før vi kan vurdere det.

– Flere av arbeiderne frykter for represalier fra din klient. Hva tenker du om det?

– Det kjenner jeg ikke til. Jeg vet at bedriften har hjulpet ansatte med husvære, og det synes å ha vært en underliggende tvist rundt dette. Denne uoverensstemmelsen kan være noe av grunnen til misstemningen, svarer advokat Håvard Bjørnstad på vegne av daglig leder, Salih Koshnaw i Strømmen Storsenter Bilpleie.

- En skitten bransje

Til tross for lengre tids oppmerksomhet mot bedriftene opplever Skatt øst ingen positiv utvikling i bilpleiebransjen.

– Det generelle inntrykket er at hele bransjen er skitten. Det påvises fortsatt en mengde feil, til tross for lengre tids oppfølging fra oss. Dette er også en bransje med stor turnover. Bedriftene har lett for å forsvinne ut når regningen kommer, sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatt øst til Romerikes Blad.

Ti anmeldt etter kontroll

Så langt i 2013 har Skatt Øst kontrollert 51 virksomheter innenfor bilpleiebransjen. Av dem er ti politianmeldt, mens 46 fikk bokføringspålegg.

– Av de 16 vi igangsatte tyngre kontroller mot i 2012, er kun fem fortsatt igjen i bransjen, sier Nilsen.

– Hva kjennetegner bilpleiebransjen generelt?

– Det dreier seg om billig arbeidskraft, misbruk av arbeidskraft og det florerer også med kontanter. Kontanter er ålreit hvis det slås inn og ut gjennom kassa, men det har vi avdekket en rekke ganger at ikke skjer, sier Erik Nilsen, som ikke kan kommentere enkeltfirmaer.

Se videointervju på RB.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.