RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vatikanet er et paradis for homofile

Foto: FILIPPO MONTEFORTE
Sist oppdatert:
Tidligere gardist i Sveitsergarden fremmer påstand om kardinalene.

Et tidligere medlem av Sveitsergarden hevder at kardinalene i Vatikanet jager på unge menn som er rekruttert til pavens livgarde.

Han sier han fikk 20 «utvetydige tilnærmelser» fra kardinaler, biskoper og prester mens han tjenestegjorde i Vatikanet som pavens livvakt. Den tidligere gardisten hevder også at han ble spurt om å ha sex med en rangsperson i den nære kretsen rundt pave Johannes Pau II.

- Vatikanet er et paradis for homofile, sier den ikke navngitte eksgardisten i et intervju med en sveitsisk avis, Schweiz am Sonntag.

Det har lenge versert rykter om at høytstående tjenestemenn i Den katolske kirken, som skal leve i sølibat, søker selskap hos sveitsergardister for å ha sex.

Den tidligere gardisten tjenestegjorde under Johannes Paul II, som døde i 2005. Han hevder han blant annet fikk en telefon en sen kveld med forespørsel om å komme til et soverom i Vatikanpalasset i nærheten av pavens residens.

- En gang da jeg kom hjem om kvelden ved midnatt, fikk jeg en telefon fra et skjult nummer, sier han.

- «Hva gjør du? Hvor er du?» spurte han meg på italiensk, og det viste seg at dette gjaldt en viktig geistlig som overnattet i Vatikanpalasset.

- Du er desserten
Ved en annen anledning skal den tidligere gardisten ha fått seksuelle tilnærmelser fra en prest han var ute og spiste middag med.

- Idet jeg ble servert spinat og biff, så sa presten «og du er desserten», sier han.

Den tidligere gardisten skal også ha bedt en biskop om å bistå ham med å finne en jobb i Roma straks kontrakten i Vatikanet utløp. Biskopen skal ha vært villig til å hjelpe, så lenge gardisten «først tok en dusj», ifølge eksgardisten.

Han hevder også at han karrieremessig kunne nådd langt i Sveitsergarden dersom han hadde vært villig til å tilby seksuelle tjenester.

- Kanskje jeg nå hadde vært kommandøren av Sveitsergarden dersom jeg hadde deltatt, sier han.

En talsperson for Sveitsergarden, Urs Breitenmoser, sier til avisen Schweiz am Sonntag at «ryktene om et homoseksuelt nettverk i hjertet av Vatikanet var uproblematisk».

Unge, single menn
Sveitsergarden ble dannet i 1506, og består i dag av 110 menn. Det finnes en rekke kriterier for å bli en rekrutt av livgarden. Mennene må være single, i alderen mellom 19 og 30 år og må minst være 174 centimeter høy.

Pavens livgarde er myteomspunnet, og det er ikke første gang at det kommer anklager om homofile forhold i Vatikanet.

I 1998 ble kommandøren av Sveitsergarden, Alois Estermann, og hans venezuelanske kone drept av gardisten Cédric Tornay. Sistnevnte tok deretter sitt eget liv.

Tornay og Estermann skal ifølge boken «City of Secrets» ha hatt et homoseksuelt forhold. Tornay skal ha hevnet seg på Estermann da sistnevnte angivelig var utro med en annen gardist.

Et italiensk magasin hevdet nylig at en høytstående tjenestemann i Vatikanbanken hadde et forhold med en kaptein i livgarden. Vatikanet avviste anklagen som en svertekampanje.

Homofile prester
Pave Frans er den første paven som har erkjent at det finnes homofile blant kirkens menn. På en pressekonferanse i november sa paven at han ikke ville dømme prester for deres seksuelle legning.

- Om noen er homofil og han søker etter herren og er vennlig, hvem er da jeg til å dømme? sa paven.

- Vi bør ikke marginalisere folk for dette, sa han.

- De må integreres i samfunnet.

Pave Frans anses for å være en svært karismatisk pave, og han er tre ganger så populær som forgjengeren pave Benedikt.

Kilder: The Times, Daily Mail, The Telegraph

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere