RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Veldig uklokt å la politiet bære våpen

VÅPEN: SV-leder Audun Lysbakken frykter konsekvensene hvis politiet får bære våpen til daglig.
VÅPEN: SV-leder Audun Lysbakken frykter konsekvensene hvis politiet får bære våpen til daglig. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Audun Lysbakken mener Politiets Fellesforbunds forslag om å beholde våpnene til hverdags, er dårlig begrunnet.

Terrortrusselen mot Norge førte i juli til bevæpnet politi i gatene, på flyplassene og ved norske grenseoverganger. Tirsdag uttalte Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, at politiet bør beholde våpnene, selv om trusselen er avblåst.

Det synes SV-leder Audun Lysbakken er svært uklokt.

- Om vi lar politiet bære våpen til hverdags risikerer vi å skape en ond spiral hvor også kriminelle grupper væpner seg, og hvor det blir dårligere sikkerhet istedenfor det motsatte, sier Lysbakken til Nettavisen.

Han frykter at terrortrusselen vil bli brukt som et argument for en generell bevæpning av politiet og flere overvåkningstiltak. I et innlegg på sin egen blogg skriver han at statsministeren og justisministeren nå må være tydelige på at erfaringen fra terrortrusselen ikke brukes til å innføre dette.

LES OGSÅ:Politiforbundet vil ha bevæpnet politi nå

- Dårlig begrunnet

- Et økt trusselnivå i fremtiden er ett av flere argumenter for generell bevæpning, uttaler Bolstad i Politiets Fellesforbund til Klassekampen. Han trekker også frem at kriminaliteten i Oslo gikk krafig ned etter at væpnet politi ble sendt ut i gatene.

Lysbakken mener derimot at dette utspillet er dårlig begrunnet.

- Bildet i Norge viser ikke at kriminaliteten øker og øker. Sannheten er at det er en nedadgående trend. Det er heller ikke sånn at det er mindre voldskriminalitet i land hvor politiet er bevæpnet, enn det er i Norge, sier han.

Lysbakken frykter at en generell bevæpning vil føre til lavere terskel for å bruke våpen, også for de kriminelle, og uttaler at han er redd for konsekvensene. Derfor mener han at man heller må gjøre politiets tilgang til våpen så effektiv som mulig når de trenger dem.

- Her lytter jeg gjerne til forslag fra Politiets Fellesforbund. Jeg vet at det er en diskusjon om dette innad i politiet. Det er flere som er enige med oss, sier han.

LES OGSÅ: - Vi må godta mer overvåking

- Vi må ikke ofre friheten

Lysbakken mener vi i en tid med terrortrusler må passe oss for å bevege oss i en retning som undergraver demokratiet.

- I et ønske om sikkerhet må vi ikke gå så langt at vi ofrer friheten, privatlivet og personvernet til norske borgere. Da gir vi opp det vi ønsker å forsvare. Det vil jeg advare veldig mot, sier Lysbakken, som allerede er veldig bekymret for summen av overvåkning i samfunnet.

- Både staten og selskaper kan allerede se inn i privatlivet vårt gjennom både nettet og omfattende kameraovervåking. Vi undergraver demokratiet vårt om vi gjør overvåkingen mer altomfattende, sier Lysbakken. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere