*Nettavisen* Nyheter.

- Velg proteinrike mellommåltider

Foto: (Crestock)

Hvor mange mellommåltider og hvor store porsjoner? Ernæringsekspertene gir deg svarene.

(SIDE2:) Få tips til hva slags mellommåltider som er de beste alternativene.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Ofte og lite
Du har sikkert hørt det før: spis mange små måltider i løpet av dagen istedet for få og store. Ernæringsterapeut Linda Larsen, som står bak Linda og Lenes helseblogg, forklarer grunnen til dette er at hyppige, små og regelmessige måltider vil bidra til bedre energi gjennom hele dagen.

- Dessuten unngår du å være skrubbsulten foran hovedmåltidene, noe som gjør at du får mer kontroll over næringsinntaket ditt, sier hun.

- Spiser du mat hver tredje til fjerde time holder du også bedre på konsentrasjonen, forteller Larsen. Hun anbefaler at du spiser mellom fire og seks måltider i løpet av en dag.

LES OGSÅ: Styr unne denne isen

Tenk på energinivå og kroppsstørrelse
Tre-fire av disse måltidene bør være hovedmåltider som frokost, lunsj, middag og eventuelt kveldsmat. Det betyr at man kan spise mellom en til tre mellommåltider dagen gjennom. Når det gjelder kaloriinnholdet på et mellommåltid avhenger dette av hvor mye du beveger deg og hvor mye energi du forbrenner. Det er derfor ikke et fasitsvar med antall kalorier som passer til alle. Et mellommåltid for en gjennomsnittsperson bør ligge på rundt 150-200 kcal, men ernæringsteamet (Hanne Lessner og Marianne Udnæseth som begge er utdannet klinisk ernæringsfysiolog) presiserer at det kommer ann på aktivitetsnivå og kroppsstørrelse.

Viktig med proteiner
Sjokolade eller annet som inneholder masse sukker bør du absolutt ikke spise som et mellommåltid.

- Dette vil gi deg masse energi for en kort stund, for så å gjøre deg veldig slapp, forklarer Linda Larsen. Juice inneholder også som regel mye sukker og vil derfor ikke være gunstig som et mellommåltid. En smoothie vil egne seg mye bedre, gjerne med friske frukter og bær, litt god olje eller noen nøtter er et godt smoothie-alternativ. Dette vil balansere blodsukkeret slik at holder deg mett lengre og får en jevnere energi.

Noen jenter sliter med for lite jern i kroppen og føler seg derfor ikke opplagte. Disse bør være oppmerksomme på å spise jernrike matvarer som rødt kjøtt, brokkoli og fullkornsprodukter.

- Proteinrike måltider gjør at du lengere holder deg mett og får et mer stabilt blodsukker. Yoghurten «Skyr» har for eksempel lite karbohydrater men er rik på proteiner. Og i motsetning til en vanlig yoghurt er «Skyr» uten tilsatt sukker, sier Larsen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Velg riktig type energibar
I løpet av en dag er det mange som tyr til energibarer eller proteinbarer. Er dette gode alternativer for mellommåltider?

- Energibarer inneholder som regel masse karbohydrater og energi, og bør derfor spises om man skal trene eller være fysisk aktiv. En proteinbar vil være mer gunstig som mellommåltid, forteller Linda. Ernæringsekspertene forklarer at du bør sjekke hva disse barene består av. Gode alternativer er energibarer laget av naturlige råvarer som for eksempel bær, korn eller nøtter og som har lite innhold av sukker og mettet fett.

Her er Lindas forslag til sunne og lettvinte mellommåltider:
- Grovt brød eller knekkebrød med for eksempel rent kjøttpålegg, fisk eller avokado.
- Skyr – rik på proteiner.
- Frukt og grønnsaker gir vitaminkick og antioksidanter. Ha gjerne oppkuttede frukt og grønnsaker stående fremme som snacks.
- Et glass BioQ. Gunstige melkesyrebakterier holder bakteriefloraen i balanse og hjelper til å ta opp næringen i maten du spiser. Motvirker oppblåst «ballongmage».
- Smoothies. Synes du det er vanskelig å få i deg fem om dagen, kan du supplere med smoothies.
- Salat med gode proteinkilder i form av for eksempel bønner, tunfisk, egg eller kylling.
- Suppe på termos.
- Avokado

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.