*Nettavisen* Nyheter.

- Vent til etter jul

Foto: (Thinkstopck)

Har jula tatt siste knekk på parforholdet, så er det minst en god grunn til å holde maska til over nyttår.

(SIDE2): - Par som kanskje har det litt tungt fra før, kan oppleve stresset i forbindelse med førjulstiden som ekstra belastende. Det er mange forventninger knyttet til juleforberedelsene, det er tradisjoner, det skal være harmoni og hygge. Men ikke alt ved jula er slik, sier psykolog og professor ved Høyskolen i Bergen, Frode Thuen, til Side2.

Han nevner alt fra utroskap og julebord, til forventninger om å leve opp til juletradisjoner, som årsaker til hvorfor jula kan oppleves som vanskelig.

- Man har som par kanskje slitt utover høsten og har til og med muligens allerede pratet om å gå hver til sitt. Men mange tenker at de skal vente med å gå fra hverandre til etter jul. Ingen vil flytte ut før jul og være alene i jula, sier Thuen, som understreker at for de aller fleste oppleves juletiden som positiv.

Alkohol og svigers
Det er selvsagt mange ting som kan virke belastende i desember, men det er noen hovedtrekk som går igjen i førjulstida:

Alkohol er en av dem. Det er mange anledninger i desember der alkohol for mange er en naturlig del av menyen, men drikk med måte.

Stressnivået og antall parproblemer kan også øke av at den ene bruker mer penger enn det som har vært planlagt. Januar kan for mange være en trang måned, og krangler om økonomien kan utløse en krise i forholdet.

En annen årsak til at mange opplever jula som slitsom, er de påkrevde familieselskapene.

Kommer man ikke overens med svigers eller andre i egen familie, er det liten vits i å krampaktig holde på tradisjoner. Gjør besøket kort, og kos dere heller sammen med noen begge trives sammen med.

- Jula er preget av at alt skal være så hyggelig, men mye av det som skjer i jula kan være konfliktfylt, sier Thuen.

Gjør plass til hverandre
For å unngå at juletiden skal bli en belastning på forholdet, foreslår Thuen å roe ned tempo.

- Gjør avtaler, slik at ikke det går ut over ting man har blitt enige om. Gjør man ting i fellesskap i stedet for hver for seg, så er det også av det gode. Man må være bevisst på utfordringene julestria medfører.

For julestria kan være et ork for de fleste av oss.

- De fleste har et blandet forhold til jula. Det fleste synes det er en hyggelig tid, men mange synes også det blir litt mye av det meste, både kjøpepress og det at alt skal være så fint hele tiden, forteller Thuen, som sier at resultatet er svært synlig på nyåret.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi ser en klar økning i henvendelser til parterapi etter jul.

For barna
Har man derimot allerede snakket om og funnet ut at forholdet ikke kan reddes og man vil gå fra hverandre, er det best å vente til neste år før man gjør forandringer i samlivet.

- Det er bedre å vente til etter jul, spesielt dersom det er barn i bildet, råder Thuen.

LES OGSÅ: - Krangling gjør barn utrygge

- Barn har enda høyere forventninger til juletiden, med ventetiden og kalendere, og tradisjoner og gaver, mener psykologen, som påpeker at det ikke er julen i seg selv som er problemet.

- Forholdet vakler ikke på grunn av julen, men julen tydeliggjør dersom det er problemer.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.