- Venter store kutt i forsvarsbudsjettet

Nyinnkjøpte krigsskip kan bli liggende til kai, F-16 piloter får fly mindre og hæren og heimevernet må belage seg på kutt.

26.09.10 11:00

Dette er noen av følgene som forventede kutt i forsvarsbudsjettet for neste år vil føre med seg, skriver Aftenposten.

Ifølge en rekke kilder innad i forsvaret ligger det an til at forsvarssjef Harald Sunde får et langt lavere budsjett neste år, sammenlignet med i år.

Informasjonen om kuttene som nå spres internt i Forsvaret, kommer fra dokumentet «Plangrunnlaget for 2011», som er oversendt Sunde fra forsvarsdepartementet og statsråd Grete Faremo, ifølge Aftenposten.

Driftsbudsjettet er foreslått krympet med 500 millioner kroner, noe som vil gå direkte ut over hvor mye forsvaret har å rutte med til øvelser og trening.

Kuttene blir trolig mest synlige i sjøforsvaret. Selv om det er en uttalt prioritering fra regjeringen at Norge skal markere suverenitet i nordområdene, vil de ventede kuttene føre til at de fem splitter nye fregattene som sjøforsvaret har kjøpt til en samlet verdi på 30 milliarder kroner, sannsynligvis blir liggende i havn store deler av tiden.

Budsjettkuttene vil medføre at seilingstiden per skip i snitt reduseres fra 75 til 42 døgn. Dette er ikke bare lavere enn i 2010, men også lavere enn NATOs beredskapskrav, ifølge Aftenpostens kilder. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.