*Nettavisen* Nyheter.

- Verdenskjent blogger risikerer dødsstraff

Den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Saudiarabisk blogger som ble dømt til 1000 piskeslag, risikerer dødsstraff.

Da den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi ble dømt til tusen piskeslag for å ha fornærmet islam, reagerte verdenssamfunnet med kraftige reaksjoner og fordømmelser.

Nå sier bloggerens kone til avisen The Independent, Ensaf Haidar, at domstolene i Saudi-Arabia vurderer å gjenoppta saken mot ham og tiltale ham for religiøst frafall. Om han skulle bli funnet skyldig for frafall, risikerer han dødsstraff, skriver avisen.

Bloggerens kone hevder hun har fått informasjonen fra offisielle kilder i Saudi-Arabia.

- Hørt rykter
Amnesty International jobber nå med undersøke om det er noe hold i disse påstandene.

- Vi har hørt ryktene, og undersøker saken. Over én million mennesker over hele verden har krevd at Raif Badawi settes fri. Skritt i retning løslatelse er den eneste utviklingen vi burde høre om, sier kommunikasjonsrådgiver i Amnesty International Norge, Ina Strøm, til Nettavisen.

I 2013 ble tiltalepunktet om frafall fjernet under rettssaken mot den 31 år gamle bloggeren, etter at han forsikret retten om at han var muslim.

Bevisgrunnlaget mot ham besto blant annet av at han skal ha trykket «Liker» på en Facebook-side for arabiske kristne. Nå vil angivelig saudiarabiske revurdere dette tiltalepunktet.

Piskeslag og ti år i fengsel
Badawi ble dømt til ti år i fengsel, tusen piskeslag og en bot på én million saudiarabiske riyals, hvilket utgjør to millioner kroner, for å ha opprettet et liberalt diskusjonsforum på nett, samt å ha fornærmet islam.

Piskeslagene porsjoneres ut i 50 piskeslag i 20 omganger. Første straffeomgang fant sted utenfor en moské i Jiddah fredag 9. januar.

Så langt har Badawi blitt pisket i én omgang. Piskingen, som i utgangspunktet skal skje hver fredag, har av ulike årsaker blitt utsatt gang på gang.

Amnesty International Norge har demonstrert utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo hver fredag etter første runde med pisking.

Bloggerens kone og tre små barn er flyktninger i Canada.

Fikk kritikk
Kronprins Haakon Magnus fikk kritikk da han avla et besøk til Saudi-Arabia i januar måned i forbindelse med en kondolanseseremoni for den avdøde kong Abdullah.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.