- Verken journalister eller politikere forstår dette

FIKTIVT BILDE: Dette stillbildet er hentet fra en video som The Syria Campaign har lansert. Videoen viser et fiktivt bombeangrep mot fotballspillende barn i baklengs film. 18 sivile dør hver dag i Syria.

FIKTIVT BILDE: Dette stillbildet er hentet fra en video som The Syria Campaign har lansert. Videoen viser et fiktivt bombeangrep mot fotballspillende barn i baklengs film. 18 sivile dør hver dag i Syria. Foto: The Syria Campaign (skjermdump)

Millioner av mennesker som bor inne i IS-kontrollerte områder, trenger hjelp.

19.09.14 12:08

Syria er omtrent verdens farligste sted for mennesker. Nesten 200.000 mennesker har blitt drept i borgerkrigen.

Mens verdens fokus ofte rettes mot andre nyheter, forverres situasjonen i Syria hvor i gjennomsnitt 18 sivile blir drept hver dag.

- Det er helt tragisk at Syria blekner (i media red.anm.) sammenlignet med små og store ting i andre deler i verden, fordi det fortsatt er klart det største tapet av menneskeliv hver eneste måned og den største fordrivelsen av mennesker i etterkrigstiden, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Nå er det ti millioner mennesker som er fordrevet fra sine hjem. Det er halve befolkningen i Syria, sier Egeland.

Barn bombes i baklengs film
Organisasjonen The Syria Campaign ønsker at FNs sikkerhetsråd skal gjøre mer for å hjelpe sivilbefolkningen i det krigsherjede landet. I den forbindelse har de lansert en følelsesladd og sterk fiktiv video om den rammede sivilbefolkningen i Syria.

Videoen skildrer en gruppe barn som sparker fotball. Barna blir rammet av et bombenedslag, men det originale ved filmen er at hendelsesforløpet vises baklengs.

«Vi kan ikke reversere det som har skjedd i Syria, men vi kan endre hvordan historien ender,» konkluderer videoen.

I nabolandet Irak, hvor det også pågår blodige konflikter, er om lag to millioner mennesker drevet på flukt fra sine hjem.

Borgerkrigen i Syria og herjingene til Den islamske stat (IS) i Nord-Irak påfører sivilbefolkningen ufattelige lidelser.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland. Foto: Jim Watson (Afp)

- Har ikke forstått
USA ønsker nå å trene opp og væpne syrere som kjemper mot IS. I tillegg ønsker amerikanerne å få på plass en global koalisjon som kan bidra militært mot IS i Irak.

- Det pågår en stor krig i Syria og i Nord-Irak. Det dramaet man ikke forstår når man diskuterer behovet for å møte IS militært, er at hjelpeorganisasjoner må hjelpe mange millioner mennesker som bor inne i IS-kontrollerte områder, og som kommer til å forbli i IS-kontrollerte områder, sier Egeland.

- Verken journalister eller politikere har forstått at det ikke bare er det som skjer ved frontlinjen som er viktig, men også det som skjer inne i disse områdene som strekker seg fra Aleppo i vest til Mosul i øst. Dette er et gigantisk område med mange millioner mennesker, sier Egeland.

Se sterk video av bombeangrep mot barn i baklengs film (saken fortsetter under videoen):

HTML EMBED


- Risiko for hjelpearbeidere
Den norske regjeringen kunngjorde torsdag at Norge skal bidra med fem stabsoffiserer som skal bistå i planleggingen av en internasjonal operasjon mot IS. Det er ennå uklart om Norge skal bidra ytterligere militært.

Egeland sier han i kraft av å være hjelpearbeider stiller seg nøytral til spørsmål rundt et eventuelt norsk militærbidrag i kampen mot IS. Men det er en kjensgjerning at IS har erklært at alle som slutter seg til den amerikanske koalisjonen, er legitime mål.

Flyktningleiren i Irbil i Irak ble i utgangspunktet opprettet for syriske flyktninger, men har senere tatt imot irakere som flyktet fra terrorgruppen IS’ herjinger i Mosul. Foto: Ryan Remiorz (Ap)

- Da vil risikoen for våre folk i felt øke eksepsjonelt. Det er en helt perifer trussel Norge utsettes for i forhold til det våre hjelpearbeidere utsettes for. Dette må være en del av det som norske myndigheter forholder seg til og tenker på når man tar framtidige valg, sier Egeland.

- Flyktninghjelpen er blant dem som tar stor risiko og har vært en viktig livslinje for veldig mange mennesker, og dette blir bare vanskeligere og vanskeligere. Det er uhyre dramatisk, sier generalsekretæren.

Egeland gir derimot honnør til Norge for den humanitære innsatsen i Syria og Nord-Irak.

- Det ene området Norge har gjort en stor innsats som monner internasjonalt, er den humanitære innsatsen. Der er Norge og Flyktninghjelpen blant de største aktørene, sier Egeland.

Norske jagerfly?
De fem norske stabsoffiserene skal være med i planleggingen av en stor amerikanskledet koalisjon og vurdere hva Norge eventuelt skal bidra med.

Det er blitt spekulert på om Norge kan bidra med logistikk og etterretning.

Tomas Colin Archer, tidligere generalinspektør for Luftforsvaret, utelukker ikke at dersom Norge beslutter å stille med et betydelig militært bidrag i Irak, så kan det komme til å ligne bidraget i Libya, hvor Norge stilte med seks jagerfly. Nettavisen snakket med ham i forkant av at regjeringen kunngjorde sitt foreløpige bidrag torsdag.

- Hvis vi snakker om luftangrep, så kan det se sånn noenlunde ut som i Libya. Det er noe av det «enkleste» å gjøre. Dette er minst farlig for vestlige soldater. Skal man inn på bakken, er det mye vanskeligere og større risiko for tap, sier Archer til Nettavisen

- Hvis bidraget skal være offensive styrker fra luften, kan det være snakk om seks jagerfly. Med seks fly kan det være «sustainable» (utholdelig). Da betyr man noe. Mens med to jagerfly har man mye mindre kapasitet, sa Archer.

Han sier Norge er blant verdens beste på dette feltet.

Thomas Colin Archer avbildet i 2003 da han var generalispektør for Luftforsvaret. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Stoppes eller svekkes?
- Hvor lenge vil en eventuell operasjon mot IS vare?

- Det eneste jeg kan si med nesten sikkerhet, er at det tar lenger tid enn det man sier når man drar ned. Man klarer ikke å ta og holde territorier fra luften, uten å være på bakken, sier Archer.

- Man kan stoppe en del fra luften. Men hvis man skal hindre disse (IS-krigere red.anm.) fra å komme tilbake igjen, så må man være på bakken.

Archer sier det er en politisk beslutning om hvorvidt IS skal stoppes eller bare svekkes.

- Fordi folk blir halshogd på TV, føler vi at vi må reagere. Men hva er slutten? Når er det suksess? Er det suksess når IS trekker seg tilbake, slikker sårene i fem til ti år og kommer tilbake?

- Et eksempel er Afghanistan. Da amerikanerne gikk inn og hjalp Mujahedin (frihetskjemperne red.anm.) i 1979, brukte de millioner av dollar. Da de trakk seg ut, brukte de ingen penger på å utvikle landet. Så gikk det noen år, og så kom al-Qaida. Vi taper på ikke å bygge opp landet.

- Hvis vi hadde brukt like mye på sivil oppbygging som på det militære, kunne vi etter hvert trappet ned på det militære.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.