RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Verste krisen på 35 år

Foto: DAN BALILTY (AFP)
Sist oppdatert:
Hillary Clinton skal ha levert en smørbrødliste til Benjamin Netanyahu.

Den israelske ambassadøren til Washington D.C., Michael Oren, mener relasjonene mellom USA og Israel er på sitt verste på 35 år, skriver den israelske avisen Haaretz.

Oren henviser til krisen i 1975 da USA krevde at Israel delvis måtte trekke seg tilbake fra Sinaihalvøya.

Oren skal ha advart israelske diplomater i USA og bedt dem om å forberede seg på vanskelige tider.

Svekket fredsinitiativet
Årsaken til krisen er kunngjøringen til Det israelske innenriksdepartementet om å bygge 1600 boliger i Øst-Jerusalem. Kunngjøringen skjedde samtidig som at USAs visepresident Joe Biden var i Midtøsten for å iverksette indirekte fredssamtaler mellom Israel og palestinerne.

Biden ble rasende og sa at fredssamtalene ikke kunne ha fått en dårligere start.

Utenriksminister Hillary Clinton gjorde det klart i en 43 minutter lang telefonsamtale med statsminister Benjamin Netanyahu at kunngjøringen var helt uakseptabelt, og at den sendte negative signaler om USA-Israel-forholdet, skriver The New York Times.

Fire konkrete tiltak
Ifølge avisen Haaretz skal Clinton ha fremmet krav om minst fire konkrete tiltak, som USA forventer at Netanyahu skal gjennomføre for å gjenopprette det bilaterale forholdet, og tilrettelegge for fredssamtalene med palestinerne.

Første punkt er at Israel skal etterforske prosessen som førte til at utbyggingen ble kunngjort under det amerikanske statsbesøket.

Andre punkt er at Israel trekker tilbake planene om utbygging i Øst-Jerusalem. Tredje punkt er at Israel tilbyr palestinerne en gest ettersom kunngjøringen forverret det allerede dårlige forholdet mellom partene. USA foreslår at Israel løslater hundre palestinske fanger og at israelske styrker trekker seg ut av øvrige områder på Vestbredden, og overfører kontrollen til palestinerne. I tillegg foreslår USA at Israel letter på blokaden av Gazastripen.

Det siste punktet er at Israel utsteder en erklæring om at kommende fredssamtaler med palestinerne vil omhandle konfliktens kjernepunkter som er: grenser, flyktninger, Jerusalem, sikkerhetstiltak, vannfordeling og bosettinger.

Samtaler med Netanyahu
Ifølge avisen skal USAs spesialutsending til Midtøsten, George Mitchell, ha samtaler med Netanyahu på tirsdag for å forhøre seg om Israel er villig til å forplikte seg til de foreslåtte punktene.

Netanyahu beklaget kunngjøringen i regjeringsmøte søndag, men ga likevel uttrykk for at Israel ville gå videre med planene om utbygging i Øst-Jerusalem.

Kunngjøringen har også møtt omfattende kritikk i flere israelske aviser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere