*Nettavisen* Nyheter.

- Vesken forsvant på under 30 sekunder

Barcelona: Pernille Kloster ble frastjålet vesken sin på under 30 sekunder. Foto: Privat

I 2011 ble nordmenn frastjålet verdier for 316 millioner på utenlandsferie.

16.07.12 19:14

Den 23.juni opplevde Pernille Kloster (20) å bli frastjålet vesken sin i Barcelona da hun og vennene hennes var på pub, og så på fotballkamp mellom Spania og Frankrike.

- Jeg skulle bare klappe, eller sette opp håret, og la fra meg clutchen. På under et halvt minutt var den stjålet.

Tyven kom seg usett unna
I vesken hadde Kloster alle sine viktigste eiendeler, blant annet iPhone og Mulberry-lommebok med kontanter, førerkort også videre. Passet hadde hun heldigvis ikke med seg.

- Alt skjedde så fort. Det sykeste var at tyven klarte å ta clutchen og komme seg usett vekk på så kort tid. Ingen hadde sett det, sier Kloster, og påpeker at det var masse liv og mennesker i byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Jeg sto i et hjørne som var rett ved utgangen til en bakgård. Vi burde nok sett noen som gikk forbi, men folk kom og gikk hele tiden, så vi la ikke merke til noe spesielt. Personen gikk nok bare forbi og tok den med seg på veien ut, vil jeg tro.

TIPS OSS: Har du opplevd å bli frastjålet verdisaker på ferie? Send oss en mail her.

Anmeldte og fikk full erstatning
Det første hun gjorde dagen etter var å dra på politistasjonen for å anmelde det.

- Det var så klart kjedelig å bruke den siste dagen der, men det gikk heldigvis ganske fort. Jeg fikk igjen alt innen fire dager etter jeg kom hjem, så det er jeg veldig fornøyd med, sier Kloster.

«N»-en på norske biler står ikke for «NOTHING»
Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, forteller at nordmenn er godt kjent for sin gode økonomi i utlandet.

- Utlendinger vet at «N»-en på norske biler ikke står for «NOTHING», sier hun.

Bare fra 2009-2011 har antall tyverisaker økt med 14,6 prosent.

- Nordmenn lyser opp som fyrtårn med de siste modellene av smarttelefoner, iPader og pc'er, og vi pynter oss med fine smykker og har bugnende lommebøker. Det viktigste er å gli mest mulig i ett med lokalbefolkningen, ikke stikke seg frem.

Robbet nordmenn for 316 millioner
Europeiske Reiseforsikring utbetalte i 2011 71,3 millioner kroner i erstatninger etter tyverier i Norge og utlandet.

- Spesielt nå skal man være ekstra oppmerksom når man ferierer utenlands. Det er et fattigdomsproblem rundt om i verden, i tillegg til at det i Europa er det dårlig økonomi og høy arbeidsledighet. Ingen tvil om at dette fører til at folk prøver å livnære seg på andre måter, sier Vennesland.

Mobiltelefoner, verdigjenstander og penger er tre-på-topp over tyvegods. På landsbasis er tallene langt høyere. I 2011 ble nordmenn frastjålet verdier for 315,8 millioner på utenlandsferie.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Du er din egne sikkerhetssjef. Tenk hvordan du kan unngå å bli robbet. Tyvene bruker mer og mer utspekulerte metoder.

Ble frastjålet 50.000 – fikk 3000 i erstatning
Som reisende skal man også være klar over at reiseforsikringen ikke kan dekke.

- Et svært uheldig og spesielt tilfelle er for eksempel da en nordmann ble frastjålet 50.000 kroner i kontanter. Det er viktig å huske på at tyveri av kontanter erstattes med maksimalt kr 3.000 per person og kr 6.000 for en familie. Har man med seg mer kontanter, er dette på egen risiko, sier Vennesland.

Mekka for lometyveri
Hun ramser opp en rekke forholdsregler nordmenn bør ta hensyn til når de ferdes utenlands.

- I for eksempel Barcelona er det tjukt med folk og mye og se på. Det er et mekka for lommetyverier. Ha små pengebeløp. Ikke ta frem den store, tykke lommeboka fylt med euro. Det er det mange som legger merke til. Og ikke minst, spre risikoen. Ikke oppbevar to kredittkort på samme sted.

Men du skal ikke bare være på vakt i utlandet. Vennesland forteller at de også ser de samme metodene fra Spania bli brukt i Karl Johans gate.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spania på topp
- Det er verdt å merke seg at Spania er på toppen med 3500 tyverier i 2011, men dette har naturligvis en sammenheng med at det flest nordmenn drar til Spania, Norges foretrukne ferieland. Altså betyr det ikke nødvendigvis at det er mer kriminalitet i Spania, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Vennesland forteller at metodene er mange, men klassiske.

- De vil prøve å skape distraksjon, og de opererer gjerne to-tre stykker i følge. Det tar bare noen sekunder, så er de vekke. I Barcelona skjer dette mye på offentlig transport, så her bør du holde rundt vesken din som det skulle vært en liten baby, sier hun.

I disse landene blir flest nordmenn blir utsatt for ferietyveri:

1. Spania

2. Danmark

3. Frankrike

4. Storbritannia

5. Sverige

6. USA

7. Italia

8. Hellas

9. Tyrkia

10. Thailand

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.