RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vesten har blitt så å si immune mot dette

Foto: Handout (Reuters)
Sist oppdatert:
Selv ikke kjemisk angrep mot barn er nødvendigvis nok til at USA skal gripe inn i Syria, mener ekspert.

(Nettavisen/NTB): Syriske opposisjonelle hevder at 1300 mennesker er drept i angrep med kjemiske våpen i et angrep utført av regimet onsdag. Tallet 1300 blir oppgitt av George Sabra, en høytstående representant for Nasjonalkoalisjonen, paraplyorganisasjonen av syriske opposisjonsgrupper. Regjeringsstyrkene benekter anklagene fullstendig.

- Tausheten til verdenssamfunnet og tilbakeholdenheten til USA dreper det syriske folket, sa Sabra på en pressekonferanse i Istanbul i Tyrkia.

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), sier han ennå ikke er overbevist om det faktisk er et kjemisk angrep verden har vært vitne til i Syria.

- Disse opplysningene er fortsatt ikke bekreftet. Jeg har på nåværende tidspunkt ikke noe klart overveldende inntrykk av at omverden mener dette er et klart eksempel på bruk av kjemiske våpen, sier Lurås til Nettavisen.

- Veldig uklokt av Assad
Lurås tar forbehold og sier det er flere grunner til å være skeptisk til opplysningene som kommer fra den syriske opposisjonen.

- For det første så er det nettopp kommet våpeninspektører fra FN inn til Syria som skal granske påstander om bruk av kjemiske våpen. Hvis regimet skulle være så utaktiske mens det er FN-inspektører i landet, og sette i gang et massivt kjemisk angrep, så virker det veldig uklokt taktisk sett. Det vil også være overraskende i forhold til den militære utviklingen på bakken den siste tiden, som har gått i favør av Basher al-Assad. Jeg har ikke inntrykk av at Assad er så desperat lenger. Tvert imot så er det opposisjonen som har vært på defensiven, sier Lurås.

- Men hvis det skulle stemme at det da er 1300 som er drept i et gassangrep i Syria, så er det klart at det er en vesentlig eskalering i forhold til det vi har sett av rapporter om kjemiske angrep tidligere, sier han.

- Og hvis det er såpass mange som er drept, så vil det ikke være så mye uklarheter om det faktisk er brukt kjemiske våpen. Men det kan selvfølgelig være uklarheter om hvem som har brukt det - om det er regimet eller opposisjonen, sier Lurås.

USAs president Barack Obama har tidligere advart Assad mot å «krysse en rød linje» ved å bruke kjemiske våpen mot sitt eget folk. Obama har gjort det klart at USA vil handle om dette skjer – uten å utdype i detaljer.

- Vesten har blitt immune
Lurås tror imidlertid ikke at USA er klare for en militærintervensjon i Syria med Irak, Afghanistan og Libya fortsatt friskt i minnet. Dessuten hersker det usikkerhet om hvilke aktører som eventuelt vil fylle tomrommet etter Assad ved en eventuell maktfjerning. USA er fullt klar over at det eksisterer militante, islamistiske krefter, også Al-Qaida-elementer, blant opposisjonen som kjemper mot Assad-regimet.

- Det er veldig liten appetitt i USA for en militær intervensjon i Syria, sier Lurås.

Derfor tror ikke Lurås at et kjemisk angrep vil være nok til at vestlige land griper inn i Syria-konflikten.

- Sannsynligvis er ikke et massivt kjemisk angrep med flere tusen drepte heller nok til en militærintervensjon. Det har kommet så mange lidelseshistorier fra Syria i lang tid at Vesten har så å si blitt immune. Så jeg har vanskeligheter for å se at det blir en intervensjon, selv om Obamas røde linje er trådt over, sier Lurås.

Utenriksdepartementet har i skrivende stund ikke uttalt seg om det påståtte gassangrepet. Men UD opplyser til Nettavisen at det snart vil foreligge en offisiell uttalelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

EU vil granske
EU ber om at påstandene om at det er brukt kjemiske våpen i et angrep utenfor Damaskus, etterforskes umiddelbart.

- Vi er svært bekymret for rapportene om mulig bruk av kjemiske våpen fra det syriske regimet. Slike påstander bør etterforskes umiddelbart og grundig, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

- EU gjentar at enhver bruk av kjemiske våpen – fra noen av partene i Syria – er totalt uakseptabelt, sier Ashton.

Saudi-Arabia har bedt om et krisemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere påstandene.

Det bekrefter landets utenriksminister, prins Saud al-Faisal.

- Det på tide at Sikkerhetsrådet tar ansvar, rydder av veien uenighetene mellom sine medlemmer og gjenoppretter verdenssamfunnets troverdighet gjennom umiddelbart å komme med en klar og avskrekkende resolusjon som vil gjøre slutt på denne humanitære krisen, sier han i en uttalelse.

NB! MEGET STERKE VIDEOBILDER:(Artikkelen fortsetter under videoen).

Forgiftet?
Et videoopptak som ble offentliggjort onsdag, viste barn på et feltsykehus som fikk surstoff for å hjelpe dem med å puste. Legene så ut til å forsøke å gjenopplive bevisstløse barn som ikke hadde synlige blødninger, noe som kan tyde på at de var forgiftet.

Ifølge aktivistene er 30 døde personer brakt til et feltsykehus i bydelen Kafr Batna, som ligger noen få kilometer øst for Damaskus sentrum. De hevder at flere av rakettene hadde giftig innhold. Bilder av de angivelige ofrene var onsdag å finne på YouTube.

Ifølge opposisjonsgruppen Syrian Observatory for Human Rights forsøker regjeringshæren å gjenerobre forstadsområdet Madhamiyat el-Sham sørvest for Damaskus.

Benekter
Den syriske hæren benektet tvert alle anklager om at den hadde brukt kjemiske våpen i angrepet.

- Anklager om at den syriske hæren har brukt kjemiske våpen i dag i Damaskus-provinsen, er fullstendig uriktige og ubegrunnet, het det i en militær uttalelse som ble referert på syrisk TV.

Syria og kjemiske våpen
* Begge sider i borgerkrigen i Syria har anklaget hverandre for å bruke kjemiske våpen, mens de selv benekter å ha brukt slike.
* FN har fått melding om 13 angrep med kjemiske våpen i forbindelse med den to år lange konflikten.
* USA anses som bekreftet at det syriske regimet har brukt kjemiske våpen, mens Russland hevder å ha funnet bevis på at opprørere har brukt slike.
* FNs våpeninspektører er nå i landet for å granske påstandene.
* Assad-regimet har gått med på å la inspektørene besøke tre steder der det hevdes at det har blitt benyttet kjemiske våpen. Ett av stedene er Khan al-Assal utenfor Aleppo.
* Opprørerne har sagt at de vil tillate FN-inspektørene å gjøre sitt arbeid i områdene de kontrollerer.
* Det antas at Syria råder over store uregistrerte lagre med sennepsgass og nervegassen sarin. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere