Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vesten vil støtte menneskeetere

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Putin advarer Vesten mot å gi våpenstøtte til opprørere som spiser menneskeinnvoller.

London (NTB-Reuters): David Cameron og Vladimir Putin står på hver sin side i Syria-krigen, men statslederne er enige på ett område: Krigen er en humanitær katastrofe. De to statslederne møttes til samtaler i London dagen før G8-møtet i Nord-Irland. Samtalene mellom Cameron og Putin har blitt omtalt som tonesettende for mandagens samtaler, hvor Syria blir et sentralt tema.

Verken den britiske statsministeren eller den russiske presidenten legger skjul på at de er uenige i mye når de diskuterer Syria.

– Det er veldig store forskjeller i våre analyser av hva som har skjedd i Syria og hvem som er å klandre, men vi er begge enige om at dette er en humanitær katastrofe, og vi ser begge farene ved ekstremisme. Hvis vi fokuserer på det vi er enige om, kan vi faktisk gjøre fremskritt, sa Cameron etter møtet.

– Det jeg tar med meg fra denne samtalen, er at vi kan overvinne ulikhetene hvis vi ser at vi deler noen fundamentale mål: Å få slutt på konflikten, å hindre at Syria bryter sammen, å la det syriske folket bestemme hvem som skal styre dem og å bekjempe ekstremistene, sier Cameron.

Forhandlingsvillig
Møtet skjedde få dager etter at president Barack Obama uttalte at USA vil forsyne opprørerne med våpen.

Putin, som er en av president Bashar al-Assads nærmeste støttespillere i borgerkrigen, har advart Vesten mot dette.

Han understreket søndag at han ønsker å hjelpe til med å forhandle fram fred i Syria, og at han mener både den syriske regjeringen og opprørerne har skyld i det blodbadet som borgerkrigen har blitt.

Svertet rykte
Putin mener Russland fulgte lover og regler da de forsynte regjeringsstyrkene med våpen og oppfordret alle Russlands partnere om å gjøre det samme. Samtidig advarte han land som ønsker å forsyne opprørerne med våpen, da han mener dette vil være i strid med grunnleggende humanitære verdier og kan sverte disse landenes rykte.

– Dere vil ikke benekte at man ikke trenger å støtte folk som ikke bare dreper fienden, men åpner kroppene deres og spiser innvollene foran offentligheten og kameraer, sa Putin, og henviste til videoer som viser en opprørssoldat som spiser det som synes å være hjertet til en regjeringssoldat.

Cameron jobber for en internasjonal konsensus om håndteringen av Syria-konflikten, og mener Assads avgang er avgjørende for å få en slutt på krigen. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere