*Nettavisen* Nyheter.

- Vet hvor Osama bin Laden gjemmer seg

Foto: - (AFP/Scanpix)

Nato-topp hevder de har klart å lokalisere Al-Qaida-lederen.

18.10.10 15:34

Nato-tjenestemannen sier Osama bin Laden og nestleder i terrororganisasjonen, Ayman al-Zawahiri, skjuler seg i hus nordvest i Pakistan, melder CNN.

Det er antatt at alle de høytstående medlemmene i terrornettverket bor relativt komfortabelt, og blir beskyttet av lokale i Pakistan og medlemmer av den beryktede pakistanske etterretningstjenesten.

- Ingen i Al-Qaida bor i en hule, sier Nato-tjenestemannen, som ønsker å være anonym.

Store områder
Pakistanske myndigheter har imidlertid gjentatte ganger benektet at de bistår og beskytter medlemmer av terrornettverket Al-Qaida.

Nato-toppen opplyser at bin Laden trolig har vært på flukt over et enormt område i regionen de siste årene.

Al-Qaida-lederen skal ha oppholdt seg i områder som strekker seg fra fjellområdet Chitral i nærheten av den kinesiske grensen, til Kurram-dalen på grensen til den afghanske regionen Tora Bora. Tora Bora var et av Talibans viktigste skanser under den amerikanskledede invasjonen i 2001.

Osama bin Laden skal ha klart å flykte fra den samme regionen da amerikanerne gjennomførte et omfattende anslag mot Tora Bora i slutten av 2001.

Ulendt terreng
Amerikanske myndigheter har tidligere opplyst at det ikke har vært noen bekreftede observasjoner av Osama bin Laden eller nestlederen Zawahiri på flere år.

Området der Al-Qaida-lederen angivelig skjuler seg, er at av Pakistans mest ulendte terreng, og er befolket av uavhengige stammer.

Nato-toppen nekter å avsløre hvordan alliansen har tilegnet seg denne etterretningen, men han har tilgang på noe av den mest sensitive informasjonen i Nato-systemet.

Nato-toppen sier det blir stadig flere opprørere i regionen.

- Hvert eneste år er det flere og flere som slutter seg til opprøret, sier han.

- Kriger for penger
Og til tross for at det har vært noe fremskritt i sikkerhetssituasjonen i det krigsherjede landet, påpeker Nato-toppen at det er anslått at mellom 500.000 og én million fiendtlig stemte menn i alderen fra 15 til 25 bor i regionen på grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

De aller fleste er afghanske pashtunere som gjennomfører angrep for å tjene penger, ifølge CNN. Nato-toppen sier det er helt avgjørende at den afghanske regjeringen konsentrerer seg om denne gruppen, og tilbyr dem sikkerhet, økonomisk utvikling og arbeid.

- Tiden er i ferd med å renne ut, sier han.

Verdens mest etterlyste mann
Osama bin Laden er verdens mest etterlyste mann i forbindelse med terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001. Snaut 3000 mennesker ble drept i terrorangrepene.

USA invaderte Afghanistan kort tid etter fordi Taliban huset og beskyttet terrornettverket.

Som følge av Natos artikkel fem, som krever at alle medlemsland bistår med reaksjoner når et Nato-land blir angrepet, ble det iverksatt en enorm Nato-kampanje mot Afghanistan som har vart i ni år.

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken sier imidlertid at amerikanerne har lenge antatt at Osama bin Laden skjuler seg i dette området.

Strøm av medieutspill
Harpviken synes det er vanskelig å tolke betydningen av utspillet til den anonymiserte Nato-toppen.

- Vi må jo se at denne nyheten kommer i en strøm av medieutspill fra mange aktører, særlig amerikanske aktører, om Afghanistan. Nå er det veldig høyt støynivå, så det er vanskelig å tolke. Det kan være flere konkurrerende strategier, sier direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, til Nettavisen.

- Men veldig mange av de andre nyhetene som har kommet, blant annet forhandlinger med Taliban, ser ut til å være en pressemelding om noe som ikke er en nyhet, men noe som har pågått lenge for å skape noe opportunt.

- Nyheten er at noe prøver å skape en nyhet, sier Harpviken.

Les også: - Vet hvor Osama gjemmer seg

Store uenigheter
Det er ingen hemmelighet at det har vært store uenigheter rundt Afghanistan-strategien i Obama-administrasjonen. Disse uenighetene ble avdekket tidligere i høst av Watergate-journalisten Bob Woodward.

- Det vi ser nå er at den samme krigen som vi får beskrevet i Bob Woodwards bok «Obama’s Wars», spiller seg i dag ut i media, sier han.

Les også: Stor splid blant presidentens menn

- Er det en mulighet at Obama-administrasjonen forsøker å skape en god nyhet i forkant av mellomvalget i november?

- Det er absolutt en mulighet. Det er ikke tvil om at Obama er opptatt av Afghanistan i forhold til valget, sier Harpviken, men understreker at dette bare er spekulasjoner.

- Men at valg spiller inn på mediestrategien til Det hvite hus, kan man si er mindre kontroversielt, sier han.

Harpviken påpeker at beslutningen om å starte tilbaketrekningen i 2011 også kan gjenspeile Obamas ønske om å bli gjenvalgt.

- Det er for å slippe å sitte i denne hengemyren når han stiller til gjenvalg om to år.

- Osama er sannsynlig i live
Harpviken mener det er sannsynlig at Osama bin Laden fortsatt er i live, ettersom det er frigjort flere videoopptak og båndopptak som bærer Al-Qaida-lederens signatur.

- Mange av disse har referanse til hendelser som er av fersk opprinnelse, og det i seg selv er et slags sannhetsbevis på at han er i live, sier Harpviken.

PRIO-direktøren sier imidlertid at Al-Qaida fremstår i dag som en løsere og mer fleksibel organisasjon enn tidligere, og at kontakten mellom toppledelsen og terrorcellene er i noen tilfeller ikke-eksisterende.

- Når det gjelder om han (Osama bin Laden) styrer på samme måte som før, er nok svaret nei. Det at han er et mål i krigen mot terror gjør at han må holde en lav profil, sier Harpviken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.