- Vet ikke om jeg skal le eller gråte av norske myndigheter

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Jan Egeland med klart budskap til den påtroppende regjeringen.

16.10.13 15:31

(Nettavisen): Like etter valgnederlaget besluttet den avtroppende regjeringen å øke antall kvoteflyktninger fra Syria til tusen. To millioner syrere har flyktet fra hjemlandet, og fire millioner er internt fordrevet i Syria.

Enkelte har omtalt kvoteøkningen som en snubletråd for den påtroppende regjeringen, noe generalsekretær i Flyktninghjelpen reagerer på.

- Jeg blir bare helt matt! Libanon er mindre og utrolig mye fattigere enn oss, og de tar imot én million syrere. Og så er norske myndigheter usikre på om vi har råd til tusen kvoteflyktninger? Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte av norske myndigheter. Den kvoten på tusen burde ha kommet for lenge siden, sier generalsekretær Jan Egeland til Nettavisen.

- Må lage nye kvoter
I forkant av økningen på antall kvoteflyktninger, hadde Norge allerede forpliktet seg til å ta imot 1200 kvoteflyktninger, men kvoten var da oppfylt.

- Jeg håper den nye regjeringen forstår at de må lage nye kvoter veldig raskt. Men det er bare ett av tiltakene. De (flyktningene red.anm.) må primært hjelpes der de er. Men du kan bare ikke melde deg ut av verden. Da kan vi like godt forby sydenturer, reiser og samhandel. Om vi skal være en del av verden, så kan vi heller ikke unngå vår del av den internasjonale byrdefordelingen, understreker Egeland.

Kommentator i Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen, er en annen som har reagert kraftig på at Fremskrittspartiets Kjetil Solvik-Olsen omtaler kvoteøkningen som en snubletråd.

«Jeg har strevd i over en uke å uttrykke på en pen måte hvor ille Solvik Olsens utsagn er,» skriver hun i en kommentar.

- Ekstremt risikabelt
De siste ukene har flere hundre mennesker omkommet i båtforlis på farefulle ferder over Middelhavet. Mange av dem har forsøkt å ta seg over fra Nord-Afrika til italienske øyer som Lampedusa og Sicilia.

- Dette er folk som har ingen ting å miste og alt å vinne. Det er derfor de kaster seg ut i denne absolutt desperate og farefulle flukten, som de vet er ekstremt risikabelt, sier Egeland.

- Det at mennesker vil risikere livet for å komme over på vår side av Middelhavet, er jo et veldig varseltegn om en verden i ubalanse, sier Egeland.

Egeland sier det ikke er nok med tiltak som å ta imot flyktninger, men at primærmålet må være å hjelpe flyktningene der de er.

- Det er bare én løsning, og det er å gi dem håp til en bedre framtid i eget land, sier han.

- Nødhjelp er ikke nok
- I Flyktninghjelpen har vi nå gitt hjelp til flere hundre tusen flyktninger fra for eksempel Somalia og Syria. Men humanitære løsninger og nødhjelp er ikke nok. Det må bli fred i Syria. Vi må klare å tvinge voldsmennene til å legge ned våpnene og sette seg ned ved forhandlingsbordet. Og vi må tvinge eritreiske myndigheter til å samarbeide med verden for å få et bedre styresett, sier han.

Flere nordafrikanske land sliter med å håndtere strømmer av afrikanske flyktninger som vil til Europa.

I Libyas hovedstad har de enorme problemer med illegale innvandrer. Hovedstadens dyrehage blir nå brukt som provisoriske flyktningemottak, og illegale innvandrere blir dermed buret inne side om side med løver, apekatter og krokodiller, skriver The Times.

- Gi dem håp der de er
Egeland sier at verden har sviktet flyktningene fra land som både Syria og Eritrea, men også palestinske flyktninger som har vært på flukt gjennom flere generasjoner.

- Og da må vi enten gi dem håp der de er, eller så må vi stå og se på at likene skylles opp langs våre strender. Og da tror jeg de fleste vil få ferieturen sin i vrangstrupen, sier Egeland.

Den foreslåtte tilleggskvoten gjelder kun for flyktninger fra Syria som er anerkjent av FN og som fortrinnsvis oppholder seg i Libanon og Jordan. De totale utgiftene er anslått å være på omtrent 770 millioner kroner, opplyser Utenriksdepartementet, ifølge NTB.

Hundrevis druknet

* Hundrevis av migranter har denne måneden druknet på vei fra Afrika til Italia. Så sent som fredag druknet minst 34 mennesker da båten deres kantret. Det virkelige tallet på omkomne kan være så høyt som over 200. 3. oktober omkom over 360 migranter, de fleste fra Eritrea, etter at båten de satt i tok fyr og sank.
* Tirsdag trappet Italia opp det militære nærværet i området. Både et større krigsskip med sykehus om bord, langtrekkende helikoptre, flere andre marinefartøy og helikoptre, samt ubemannede datastyrte fly skal brukes til å oppdage båter med flyktninger og innvandrere både natt og dag.
* Italias forsvarsminister Mario Mauro sa mandag kveld at det er snakk om en operasjon som både skal øke sikkerheten i regionen og redde liv.

Kilde: NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag