*Nettavisen* Nyheter.

- Vi befinner oss i revolusjon

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Det sier Amnesty Internationals generalsekretær om årsrapporten som ble lansert fredag.

Menneskerettighetsåret 2010 oppsummeres i Amnesty Internationals årsrapport «Amnesty International Report 2011: State of the World’s Human Rights», som fredag ble lansert over hele verden.

- Kan medføre en historisk endring
- Hvert år, i flere tiår, har Amnestys årsrapport fortalt en historie om total undertrykkelse og grove overgrep i regimer som Jemen, Tunisia, Egypt og Libya. Det er derfor svært spesielt at nettopp idet Amnesty skal i gang med feiringen av sitt 50-årsjubileum så befinner vi oss midt i en menneskerettighetsrevolusjon som kan medføre en historisk endring i disse regimene, som igjen kan få gjenklang over hele verden, fra Aserbajdsjan og Kina til Zimbabwe, sier generalsekretær i Amnesty International i Norge John Peder Egenæs til Amnesty.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nyein Chan Naing

Ikoniske øyeblikk i 2010
Løslatelsen av Aung San Suu Kyi og fredspristildelingen til Liu Xiaobo, og samt den skjebnesvangre protesten til en ung tunisier 17. desember som ble opptakten til folkeopprørene over hele Midtøsten og Nord-Afrika, trekkes fram som ikoniske øyeblikk i 2010.

Sosiale mediers påvirkningskraft
Ifølge rapporten har sosiale medier, på en måte man aldri før har opplevd, tilrettelagt for muligheten til å kreve slutt på undertrykking og korrupsjon. Kampen føres nå både i gatene og på en digital slagmark.

Samtidig påpekes det at kampen for menneskerettigheter på langt nær er over. Retten til ytringsfrihet er en av fanesakene som er under angrep over hele verden. Amnesty Internationals årsrapport 2011 dokumenterer at ytringsfriheten er begrenset i minst 89 land, at det finnes samvittighetsfanger i minst 48 land, at tortur og mishandling foregår i minst 98 land og at urettferdige rettssaker finner sted i minst 54 land.

En ny tid
- Amnesty International ble for 50 år siden opprettet for å beskytte mennesker som ble fengslet for sine meninger. Siden da har kravet om rettferdighet, frihet og verdighet utviklet seg til et globalt krav som dag for dag vokser seg sterkere, sier Egenæs.

Hele rapporten kan du lese her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag