Gå til sidens hovedinnhold

- Vi beskytter ikke Farouk

- Vi følger bare grunnloven vår, sier Jemens ambassadør Nageeb Ahmed Obeid.

GRAND HOTEL, OSLO (Nettavisen): Bare en time etter at ambassadør Nageeb Ahmed Obeid har vært i høytidelig audiens hos Kongen på Slottet, møter ambassadøren Nettavisen på Grand Hotel.

- Legger britiske myndigheter press på Jemen for å få drapssiktede Farouk Abdulhak utlevert?

- Vi vet ikke om denne mannen er skyldig eller uskyldig. Det kan bare en dommer avgjøre. Britene har bedt om å få ham utlevert, men paragraf 44 i vår grunnlov forbyr oss å utlevere våre egne statsborgere til andre land. Vi har bedt britene å sende oss bevis i saken slik at den eventuelt kan gå for retten i Jemen, men vi har ennå ikke fått noen slike bevis. I en rettssak vil også den dreptes familie og advokat få komme til orde, sier Obeid.

- Har norske myndigheter utøvd noe press overfor Jemen i sakens anledning?

- Norske myndigheter sier at dette er en sak for britene, svarer ambassadøren.

- Det er vår lov
Britiske og norske myndigheter er prinsipielt imot dødsstraff. Siden det er overhengende fare for dødsstraff i denne saken, så har ikke bevisene i saken blitt sendt til jemenittiske myndigheter. Ambassadøren hevder at dødsstraff ofte unngås i Jemen, selv om lovbryteren dømmes til døden.

- Det er vår lov at vi har dødsstraff for noen forbrytelser. Alle skal vite at om de dreper noen, så risikerer de dødsstraff. Loven har vi fra vår hellige bok Koranen, sier Obeid.

I Jemen henrettes dødsdømte ved skyting. Obeid hevder at dødsdommen ofte oppheves bare minutter før henrettelsen skal finne sted.

- For det første har vi tre rettsinstanser, så den tiltalte sitter ofte to-tre år i fengsel før den endelige dommen foreligger. Om det blir dødsstraff, så kan den dreptes familie i stedet for at dødsstraffen gjennomføres velge å motta en økonomisk kompensasjon fra drapsmannen. Eller de kan velge å tilgi drapsmannen, slik at denne får en ny sjanse. Da blir det opp til Allah hvordan det skal gå med personen her i livet. Slike avtaler er temmelig vanlige i Jemen. Vi er et stammesamfunn og når slike situasjoner oppstår, så forhandles det mellom de involverte. Den dreptes familie må velge hva som skal bli morderens skjebne, sier Obeid.

- Vi vil hjelpe
Obeid, som er Jemens ambassadør i Nederland, Sverige og Norge, sier at Jemen har et godt forhold til Norge. Han håper at denne saken ikke vil svekke forholdet.

- Vi føler stor sorg for at denne jenta har blitt drept. Og vi vil hjelpe til med å få saken oppklart. Vi beskytter ikke mannen som er drapssiktet. Så snart vi får bevisene i saken, så vil vi gjøre det som er riktig, sier han.

- Du kommer rett fra audiens hos kong Harald. Tok han denne drapssaken opp med deg?

- Det var et hyggelig og godt møte, men jeg kan ikke si hva kongen og jeg snakket om. Det må bli mellom oss, sier Obeid.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley