RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi ble sviktet av våre foreldre

Foto: Facebook
Sist oppdatert:
Poesidebutant slakter dansk innvandrerkultur.

Den 18 år gamle annengenerasjonsinnvandreren Yahya Hassan har skapt i storm i Danmark med en kommende diktsamling som går til frontalangrep på foreldregenerasjonen som kom til Danmark på 1980-tallet.

Arrestert som 13-åring
Den unge debutantpoeten vokste opp med fire søsken og en voldelig og fraværende far i Aarhus Vest. Moren på sin side var ifølge Hassan passiv, og unggutten ble overlatt til seg selv. Som trettenåring ble han da også arrestert hjemme av politiet og kjørt bort med søsteren løpende gråtende etter. Dette etter flere år som småkriminell.

Forfatterelev og poet
Idag er 18-åringen bejublet poesidebutant og elev på Forfatterskolen i København. Diktsamlingen kommer ut på Gyldendal 25. oktober og det er i et intervju med den danske avisen Politiken at Hassen utdyper sitt sinne mot underklassen han vokste opp i – såkalte nydansker, som en kontrast til Danmarks etniske underklasse:

– Jeg er fuckings forbannet på mine foreldres generasjon, som kom til Danmark på slutten av 1980-tallet. Den enorme gruppen flyktninger, som skulle være foreldre, har sviktet sine barn totalt. Så fort våre foreldre landet på Kastrup var det som om foreldrerollen opphørte. Så måtte vi se våre fedre passivt råtne opp på kontanthjelp i sofaen med fjernkontrollen i hånda, ledsaget av en desillusjonert mor som aldri sa til eller fra. Vi som falt av skolen, vi som ble kriminelle og vi som ble bomser, vi ble ikke sviktet av systemet, men av våre foreldre. Vi er den foreldreløse generasjon.»

– Hyklersk underklasse
Han mener også at nydanskene skiller seg fra den etniske underklassen ved sitt hykleri, på den ene siden preker de moral og religion mens de på den andre siden jobber aktivt for å snyte systemet. Han hevder også at arabere i Midtøsten nekter å tro at dansker fra arabiske land faktisk er arabere:

– De kjenner ikke til arabisk litteratur, historie eller språk og dyrker en form for underklasseislam hvor de bruker det som passer dem og kaster det som ikke passer. De aller fleste nydansker i Danmark skjøtter selvfølgelig sitt arbeid og er lovlydige borgere, men underklassen er så stor at den ikke lenger kan ignoreres.

– Streber etter førtidspensjon
På spørsmål om han ikke er mer av et ulykkelig unntak enn en regel for hvordan den nydanske underklassens indre liv fungerer, svarer han avvisende:

– Nei. Råttenskapen er overalt i gettoene. Se bare hvordan mange i underklassen oppfatter velferdsytelsene og staten. Samtidig som voksne menn kan resitere hele Koranen, går i moské hver dag og spiller hellige, er det ingen kvaler forbundet med å snyte på og bedra systemet – særlig når det handler om å tildelt førtidspensjon. Den sosiale råttenskapen er gjennomgripende. Ta en titt på hvor mange unge og raske ungdommer i de danske gettoene som kan løfte 100 kilo i benkpress på treningssenteret og samtidig får utdelt førtidspensjon, fordi de ikke er egnet til arbeidsmarkedet. Førtidspensjon er rett og slett noe man streber etter og feirer, når man får det.

På utsiden
Hassan forteller videre om opphold på ulike institusjoner og hjem og hvordan han har gått fra å være en «underklasseperker» til og bli en «overklasseperker» (perker er en nedsettende betegnelse om arabere på linje med det amerikanske skjellsordet nigger). Han forteller blant annet at forlagsredaktøren på Gyldendal forlag, som utgir diktsamlingen, foreslo å kalle den «Ghettodikt»:

– Jeg bebreider ham ikke, for han vet at det er det mediene vil ha. De vil ha en «premieperker». Men jeg er da ingen Naser Khader, Farshad Kholghi eller Hassan Preisler som spiller på premieperker-identiteten. Det handler om vilkår. Jeg skriver selvbiografiske dikt fra underklassen om en historisk foreldresvikt. Jeg er verken rollemodell eller forbilde for andre unge nydansker.

Vil opplyse gjennom debatt
Til Aftenposten sier 18-åringen følgende om sin motivasjon for å kritisere foreldregenerasjonen:

– Jeg vil gjøre oppmerksom på problemene i gettoene. Jeg vil hjelpe min egen generasjon og neste generasjon. Jeg vil bidra til en debatt som gjør folk klokere på seg selv slik at dette mønsteret kan brytes.

Aftenposten skriver at han har mottatt trusler etter utspillet, men også mange reaksjoner han er glad for, fra annengenerasjons innvandrere på sin egen alder.

Se Yahya Hassan lese opp diktet «Barndom» under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere