Gå til sidens hovedinnhold

- Vi blir ingen hovedaktør

- Vi skal delta i den langsiktige oppbyggingen av Haiti, men Norge blir ingen hovedaktør, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) sier til Nettavisen at regjeringen er i gang med å se på hvordan Haiti kan hjelpes på lengre sikt - etter at den akutte fasen er over.

- Vi skal ha et møte til uka hvor vi kaller inn hjelpeorganisasjoner som kan noe om Haiti. Vi skal delta i den langsiktige oppbyggingen av Haiti, men Norge blir ingen hovedaktør. Vi skal arbeide med å finne ut hva det er vi har spesielle forutsetninger for å bidra med, sier Solheim.

Jan Egeland, som tidligere var nødhjelpskoordinator i FN, sa fredag til Nettavisen at oppbyggingen av Haiti vil bli hundre ganger dyrere enn nødhjelpen.

Les også: Samlet penger til hjemlandet

- Aldri sett maken
Solheim gir uttrykk for at jordskjelvet på Haiti har gjort sterkt inntrykk på ham.

- Dette er en tragedie vi aldri har sett maken til. De menneskelige lidelsene er store og i tillegg kommer det at staten, politiet og FN... Alt er satt ut av spill, sier Solheim.

Han peker på at ved andre naturkatastrofer i nyere tid, har nasjonale myndigheter kunnet bidra med hjelp fra områder som ikke har vært rammet. Slik er det ikke på Haiti.

Les også: - Smilte fordi jeg levde

- Internasjonal honnør
Solheim opplyser at Norge har fått internasjonal honnør for å ha vært raskt ute med å bevilge 100 millioner kroner i nødhjelp til Haiti.

- Pengene har gått til en rekke FN-organisasjoner, samt til Norges Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og Leger uten grenser, sier Solheim.

Solheim sier at Norge kommer til å være representert på en rekke internasjonale møter om Haiti i tiden fremover.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget