*Nettavisen* Nyheter.

- Vi bør tenke oss nøye om

Advokat John Christian Elden håper den midlertidige bevæpningen av norsk politi varer så kort som mulig.

Advokat John Christian Elden håper den midlertidige bevæpningen av norsk politi varer så kort som mulig. Foto: Scanpix (montasje)

I USA begår politiet minst 400 drap hvert år, senest torsdag og lørdag. Samtidig har norsk politi fått tillatelse til midlertidig bevæpning.

23.11.14 23:54

Torsdag kveld ble en ubevæpnet mann (28) skutt og drept i en trappeoppgang av politiet i Brooklyn, New York.

To dager senere blir en tolv år gammel gutt skutt av politiet i Cleveland i USA fordi han angivelig nektet å legge fra seg en luftpistol. Tolvåringen døde av skuddskadene søndag.

Disse to hendelsene skjer samtidig med at justisministeren godkjente midlertidig bevæpning av politi fredag kveld, som følge av en terrortrussel rettet mot uniformert personell i Norge.

- Tenke oss nøye om
Både forsvarsadvokat John Christian Elden og Civita-leder Kristin Clemet er motstandere av bevæpning av politiet.

- Lett tilgang på våpen gir erfaringsmessig fra utlandet mere bruk, og tap av uskyldig menneskeliv som konsekvens. Vi bør tenke oss nøye om før vi aksepterer det som en samfunnsutgift, sier advokat John Christian Elden til Nettavisen.

- Heller ikke den enkelte tjenestemann som måtte komme i en slik situasjon, vil kunne ha det enkelt i ettertid. Vi får håpe at den unntakstilstanden som justisministeren nå har satt oss i, varer så kort som mulig, sier Elden.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har gitt tiltalelse til norsk politi å bevæpne seg i fire uker. Det var i utgangspunktet Politidirektoratet (POD) som ba om tillatelse til bevæpning av uniformert innsatspersonell.

- Jeg legger til grunn for at dette er en midlertidig bevæpning av politiet. Men det kommer en diskusjon om generell bevæpning av politiet regionalt, og jeg er veldig skeptisk til generell bevæpning, sier leder i tankesmien Civita, Kristin Clemet, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristin Clemet er motstander av generell bevæpning. Foto: Scanpix

- En ond spiral
Hun henviser til forslaget om ny våpeninstruks for politiet som justisministeren sendte ut på høring i august. Forslaget åpner for generell bevæpning.

- Generell bevæpning av politiet er en alvorlig beslutning. Da er det lett å komme inn i en ond spiral hvor politiet bevæpner seg, og så vil kriminelle bevæpne seg, og det vil bli brukt mer våpen og det blir rett og slett mer vold, sier Clemet.

- Derfor er det viktig at dette er en midlertidig bevæpning av politiet i lys av en trusselsituasjon, sier hun.

Clemet har tidligere skrevet blogg om generell bevæpning av politi, og har omtalt forslaget til regjeringen, som framkommer i høringsbrevet, som «merkelig og beklagelig».

Elden har tidligere blogget om Norges beredskap under terrortrusselen i sommer, og fremhevet at vi lærte følgende av tiltakene som da ble iverksatt: «For det første har den vist at vi skvetter av å se bevæpnet politi i gatene. Det skaper en utrygghetsfølelse. Folket liker ikke det. Ikke i Norge,» skrev Elden.

I høringsrunden har også Norges Politilederlag, Politihøgskolen, Det kriminalitetsforebyggende råd, LO og Samfunnsviterne kommet med kritiske bemerkninger.

Politiet begår 400 drap i året
I USA begår politiet minst 400 drap hvert eneste år, viser en FBI-statistikk i tidsperioden 2008 til 2012. En annen FBI-statistikk over en syvårsperiode fram til 2012, viser at en hvit politimann skyter og dreper en svart person nesten to ganger i uken.

I gjennomsnitt er det 96 slike tilfeller av totalt 400 drap begått av amerikansk politi hvert år. 18 prosent av de svarte som ble drept i denne perioden, var under 21 år gamle.

Databasen til FBI anses i beste fall som ufullstendig, ettersom det er frivillig for lokalt politi å innrapportere drap som er begått av deres polititjenestemenn. Likevel finnes det ingen bedre oversikt enn FBIs database.

Kriminolog ved University of South Carolina, Geoff Alpert, sier til USA Today at FBIs begrensede database viser at det er et «enormt hull i landets forståelse av hvor ofte politiet tar et liv i amerikanske gater, og under hvilke omstendigheter dette skjer».


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.