- Vi bør tjene mindre

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

SV-politikeren mener det er helt feil å gi politikere mer i lønn for at de skal bli.

19.09.12 22:33

- Det er fett å sitte på Stortinget. Vi tjener godt og har en fantastisk spennende jobb, sa stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) i Dagsnytt 18 på NRK onsdag kveld.

Bakgrunnen for debatten var at flere profilerte stortingspolitikere nå takker nei til gjenvalg neste år. Mandag ble det kjent at både Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), gir seg på Stortinget. Begge er sett på som «kronprinser» i sine partier.

Hva mener du? Tjener stortingsrepresentatene for lite - eller for mye? Si din mening i kommentarfeltet!

- Penger betyr noe
Nettavisen-blogger Elin Ørjasæter deltok også i debatten. Hun er uenig med Valen, og mener stortingsrepresentantene bør tjene mer enn de gjør i dag, altså mer enn 777.630 kroner. Det for å unngå at de dyktigste forsvinner ut av politikken.

- Ingen representanter har så langt sagt at de sier nei til gjenvalg på grunn av lønn. Men det er klart at det spiller inn. Penger betyr noe. Og kombinasjonen lønn, arbeidstid, pendling og mediepress gjør altså at de beste mister interessen, skriver Ørjasæter i dagens Nettavisen-blogg.

- 777.630 kroner er uansett for lite for å få de beste til å bli, og de beste til å ønske seg en stortingskarriere, påpeker hun.

PR-rådgiver Sigurd Grytten i kommunikasjonsbyrået Zynch, mener også at de folkevalgte må få bedre betalt.

- Det er et økende problem for partiene at de ikke får de dyktigste til å stille på liste, sier Grytten til Klassekampen onsdag.

Foto: Jørn Moen

- Bra å gå ut av politikken
Valen mener derimot at 777.630 kroner er en for høy lønn.

- Vi i SV mener at man fortjener litt mindre. Vi har jo stemt mot de siste lønnsøkningene. Dessuten så betaler vi mellom fem og seks tusen kroner hver måned i skatt til vårt eget parti, for å holde denne utviklingen i sjakk, sa han i Dagsnytt 18, og påpekte:

- Jeg synes denne debatten bærer preg av at den er dominert av folk i Oslo som ikke synes 777.630 kroner er mye penger, sa han.

Ørjasæter på sin side mente at enhver ung politiker på Valens alder vil mene at dagens lønn er bra. Valen svarte med at han heller ikke tror at 50- og 60-åringer mener dagens lønn er lav.

- Man har ikke krav på millionlønn ved å være stortingsrepresentant, sa han.

SV-politikeren sa også at han synes det er bra at politikere gir seg.

- Det er en bra ting at man går inn og ut av politikken. Jeg har ikke tenkt å sitte på Stortinget i 20 år. Da mister man kontakten med samfunnet rundt seg, påpekte han.

- Må legger mer til rette
Mandag sa valgforsker Frank Aarebrot til Nettavisen at det var tragisk for norsk politikk at Solvik-Olsen og Borten Moe ikke tar gjenvalg.

- I begge tilfeller dreier det seg om et stort og sannsynligvis unødvendig tap for politikken. Dette er politikere som verken Sp eller Frp har råd til å miste, sa Aarebrot.

Han mente at man er nødt til å se på arbeidsforholdene til stortingsrepresentanter som er småbarnsforeldre.

- Hvis det viser seg at det er umulig å forene barn med det å være politiker, så er det mye som taler for at man bør gjeninnføre en del privilegier. Man må legge mer til rette for de med barn, sa Aarebrot.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.