RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Foto (Flickr)

- Vi bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber

Sist oppdatert:
- Altfor mange unge fratas drømmen om å være i jobb, freser Frp-topp.

Norge bruker 35 prosent av hele statsbudsjettet - tilsvarende 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber, skriver DN på nett.

Regjeringen kommer til å bruke 369,3 milliarder kroner bare på denne folketrygdens utgiftspost til neste år, som inkluderer «foreldrepenger», «sosiale formål», «helsetjenester» og «arbeidsliv».

17 milliarder i økning
Det er gruppen som blir kompensert for «inntektsbortfall ved sykdom og uførhet (sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uførepensjon), pensjoner (alderspensjon og etterlattepensjon), stønader til enslige forsørgere, stønader og hjelpemidler til personer med nedsatt funksjonsevne og enkelte andre formål».

Det foreslås bevilget 313.826,4 millioner kroner i 2013 til dette, hvilket er en økning fra Saldert budsjett 2012 på 17.091,6 millioner kroner, kan vi lese i budsjett-tallene fra Finansdepartementet, som ble presentert mandag.

- Elendig for den enkelte
- Det er altfor mye. Jeg synes altfor mange unge havner på trygd, sier leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Robert Eriksson (Frp), til Nettavisen.

Mandag presenterte finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) statsbudsjettet før 2013. Eriksson er opprørt:

- Regjeringen gjør altfor lite for denne gruppen, som består av mange unge og som ved å falle ut av arbeidslivet, ikke får realisert sine drømmer, sier Eriksson.

Flere saker fra budsjettet:

- De blir rett og slett kvitert ut!
Frp-politikeren er spesielt bekymret for den voksende andelen unge uføre:

- Ifølge septemberstatistikken fra nav, sliter 62 prosent av de under 40 som blir varige uføre, av psykiske lidelser. Så opplever de å bli kvittert ut av arbeidslivet, mens sannsynligheten for å bli frisk for mange økes ved å nettopp være i jobb, sier han frustrert.

- Regjeringen leverer overhodet ikke i forhold til denne gruppen, det synes som om de blir helt neglisjert. Mange av dem kunne kommet tilbake i jobb, hvis dette var bedre tilrettelagt.

- Kan være smittsomt
Eriksson er vel klar over at både det å bli ufør og syk, kan være «smittsomt» i små samfunn, men poengterer at:

- Mitt hovedinntrykk, når jeg farter rundt, er at de fleste vil jobbe. Dermed er det holdningen hos regjeringen til denne gruppen, som er for dårlig. Aktivitet og tett oppfølging må til, i tett samarbeid med psykiatri. Det er avgjørende at vi lykkes med dette, mener han.

Eriksson mener utviklingen er alarmerende:

- Antall uføre under 40 har eksplodert. 12,6 prosent økning det siste året – så stor økning innenfor en gruppe har vi ikke sett før, skyter han inn.

Dette er for puslete og svakt, Jens!
Erikssson vil satse på følgende tiltak, hvis han får makten til høsten:

- Jeg ville ha satset på å bygge opp antall tiltaksplasser i arbeidslivet og satset på «sosialt entreprenørskap»: Med det mener jeg et samspill mellom nav, attføringsbedrifter og private bedrifter/idretten og frivillige lag, som tippeligaklubber. Der gjør RBK en glitrende innsats for å få unge som sliter, ut i jobb.

Eriksson understreker at storparten av utgiftsposten likevel går med til pensjoner, som følge av en stadig voksende eldre befolkning, og hvor mange kombinerer jobb og pensjon.

- Men altså; kort oppsummert: Dette er for puslete og svakt, Jens!

Mest lest på Nettavisen:

Les alt om statsbudsjettet slik det utviklet seg:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere