*Nettavisen* Nyheter.

- Vi bruker sunn fornuft

Trine Skei Grande og Helge Solum Larsen Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Venstre mener det ikke er nødvendig med retningslinjer for sex-trakassering og overgrep.

07.12.12 11:57

De siste årene har det vært flere trakasserings- og overgrepssaker i norsk politikk.

Flere partier har blitt rammet, og siste gang Arbeiderpartiet etter at det ble kjent at statssekretær Roger Ingebrigtsen for åtte år siden hadde et seksuelt forhold til en 20 år yngre AUF-jente. Jenta har sagt at hun følte seg presset til å ha en seksuell relasjon til Ingebrigtsen.

De fleste partiene har retningslinjer for slike ting. Men Venstre, som selv fikk en voldtektssak i fanget i februar, har ingen nedskrevne regler.

- For oss så har vi holdt oss til norsk lov, en god organisasjonskultur og sunn fornuft. På den måten har vi klart å håndtere situasjoner som har oppstått, sier generalsekretær Trond Enger i Venstre til Nettavisen.

I februar ble tidligere Venstre-nestleder Helge Solum Larsen anmeldt for voldtekt av en 17 år gammel jente. Voldtekten skulle ha skjedd på et arrangement i regi av Unge Venstre. Solum Larsen trakk seg fra alle verv i partiet, og saken ble for litt siden henlagt på bevisets stilling.

- Sånn ideologisk sett mener vi i Venstre at man ikke trenger lage regler på alt, og det har fungert godt for oss, sier Enger.

Heller ikke partiet Rødt har retningslinjer for overgrep og seksuell trakassering. Se intervju lenger ned i saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Venstre

- Lav terskel for å ta det opp
Venstres generalsekretær påpeker at hver enkelt sak må håndteres individuelt.

- Når det gjelder håndtering av slike saker, så må de håndteres individuelt. Det må gjøres en vurdering i hvert enkelt tilfelle, og da mener vi at et slikt regelverk ikke blir noen garanti for at man håndterer situasjonen rett, sier Enger, og legger til:

- Om vi ikke tar det mer alvorlig, så tar vi dette like alvorlig selv om vi ikke har skrevet ned retningslinjer, sier han.

- Har dere endret på måten dere håndterer slike saker etter voldtektssaken?

- Selvfølgelig. En organisasjon på hele tiden være i endring og søke å forbedre seg. Dette har vært diskutert i sentralstyret, man har tatt det alvorlig og sett på hva man kan bli bedre på, sier Enger.

- Kan ringe til fagperson
Et konkret tiltak som følge av Solum Larsen-saken, er at partiet har opprettet et samarbeid med en ekstern fagperson som partimedlemmer kan ringe til for å kunne få en uforpliktende samtale ved seksuelle overgrep og trakassering. Men sentralstyret slo da samtidig fast at det ikke er behov for å lage retningslinjer.

- Vi har knyttet oss til fagpersonen for å gjøre terskelen for å henvende seg så lav som mulig, at du ikke trenger å ta det opp i partiet, men med en person på utsiden av organisasjonen, sier Enger.

Han forteller at han også er blitt kurset om problematikken, og han har fagpersoner som kan gi råd til både ham og andre som kommer i en slik situasjon.

Det er generalsekretæren som håndterer behandlingen av trakasserings- og overgrepssaker i et parti.

- En edru person til stede
- Er det lov med alkohol i Venstre?

- Ja, det er lov med alkohol på arrangement i Venstre, men vi følger selvfølgelig norsk lov. Det er ikke lov med alkohol til mindreårige, selvfølgeig, og det har vi streng praksis på. Hvis Unge Venstre er med på et fellesarrangement med Venstre, så har vi alltid en ansvarlig person som er edru, sier Enger.

Han sier det er vanlig med vin til maten på partiarrangement.

- På landsmøter og konferanser er det vanlig at man kan drikke vin til maten hvis man har lyst til det, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje

Rød Ungdom: - En mangel hos oss
Heller ikke partiet Rødt har retningslinjer for seksuell trakassering og overgrep, men de opplyser til Nettavisen at de nå vil endre på dette.

- Vi har ikke hatt spesifikke retningslinjer fram til nå, men det er noe vi har satt opp på dagsorden til landsstyremøtet i slutten av februar, sier partisekretær Mari Eifring.

Det er Rødts kvinnepolitiske utvalg som har etterlyst retningslinjer.

- Vi mener det er en mangel hos oss som parti. Det gjelder etiske retningslinjer for overgrep og seksuell trakassering, men vi har heller ingen andre retningslinjer utover vedtektene våre for økonomihåndtering og generell oppførsel hos tillitsvalgte. Derfor ønsker vi å få på plass retningslinjer, sier hun.

Eifring påpeker at de allerede har en streng praksis når det gjelder alkohol.

- Vi har generelt en ganske restriktiv alkoholpolitikk i vårt parti. På de aller fleste av våre politiske arrangement så er det ikke alkoholservering. I Rød Ungdom blir det aldri servert alkohol på arrangementer, sier hun.

Ingebrigtsen, Øygard, Birkedal, Medhaug og Søviknes
Flere partier har altså opplevd trakasserings- og overgrepssaker de siste årene.

I tilegg til Solum Larsen-saken i Venstre, har Arbeiderpartiet i år måttet håndtere overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Øygard står tiltalt for å ha forgrepet seg på en ung jente fra hun var 13 til 15 år gammel. Jenta var med i AUF, og dommen kommer 17. desember.

Den siste saken er helt fersk, det seksuelle forholdet som statssekretær Roger Ingebrigtsen hadde til en 20 år ynge AUF-jente for åtte år siden. Jenta, som nå er 25 år, har sagt at hun følte seg presset til å ha en seksuell relasjon til Ingebrigtsen, mens han selv hevder det var frivillig.

Ingebrigtsen trakk seg som statssekretær og stortingskandidat for Troms Arbeiderpartiet da forholdet ble kjent. Torsdag trakk han seg fra flere lokale verv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjetil Grøtte

Fremskrittspartiet har også måttet håndtere en overgrepssak den siste tiden, etter at deres ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal i mars i fjor ble tiltalt for seksuell omgang med en gutt under 16 år, og for å ha snikflimet gutter i dusjen. I oktober i år ble han i lagmannsretten dømt til sju måneders fengsel for overgrep og for snikfilmingen.

Selv nekter han for å ha forgrepet seg på den unge gutten, og har anket saken til Høyesterett.

Kristelig Folkeparti (KrF) har også erfart slike saker. I 2003 ble KrF-politiker Jan Birger Medhaug anmeldt for å ha voldtatt en kvinne i 1993. Medhaug hevdet at det seksuelle forholdet var frivillig, og saken ble henlagt på bevisets stilling. KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland måtte tåle kritikk for sitt engasjement i saken. Hun mente en henleggelse ikke var det samme som en frikjennelse.

To år tidligere slo dessuten Søviknes-saken ned som en bombe i Fremskrittspartiet, da nestformann Terje Søviknes ble beskyldt for å ha voldtatt en 16 år gammel jente på landsmøtet til Fremskrittspartiets Ungdom i Telemark. Søviknes, som da trakk seg fra alle rikspolitiske verv, innrømmet å ha hatt sex med jenta - men nektet for voldtekt.

Bør partiene ha retningslinjer for seksuell trakassering, overgrep og alkohol, eller er det greit slik som Venstre håndterer slike saker? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag