*Nettavisen* Nyheter.

- Vi dro fra Christchurch søndag

Foto: HO (Reuters)

Stortingets transportkomite er på reise i New Zealand.

22.02.11 10:13

Knut Arild Hareide (KrF), leder for Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, forteller til Nettavisen at komiteen dro fra Christchurch søndag og nå befinner seg i hovedstaden Wellington.

- Vi var på besøk i parlamentet da vi fikk nyheten om jordskjelvet, og vi fikk høre statsministerens redegjørelse til parlamentet. New Zealand er en ung nasjon, og de har vel ikke hatt mer krevende dager enn dette siden krigen, sier Hareide på telefon til Nettavisen.

De 13 medlemmene i komiteen besøkte Christchurch i helgen og fikk en guidet tur av lokale myndigheter. Formålet med besøket der var nettopp å se på erfaringene byen har gjort jordskjelvet som rammet i september 2010. Komiteen besøkte blant annet katedralen, som ble hardt rammet.

- Veldig sterkt
- Det er veldig sterkt å få en sånn nyhet når du akkurat har gått i de samme gatene og møtt de folkene som vi nå vet er berørt, sier Hareide.

Han sier at hovedstaden Wellington og politikerne i parlamentet naturlig nok er preget av det som har skjedd. Tapstallene som ble bekreftet tirsdag er ventet å stige. Statsministeren beskrev katastrofen som et av de mørkeste kapitlene i landets historie.

- Mens jordskjelvet som rammet Christchurch i fjor var kraftigere, rammet dette skjelvet nærmere jordoverflaten og bare få kilometer fra sentrum. Sist gang kom skjelvet om natten. Nå kom det på dagtid da det var mye folk i bygningene i sentrum, sier Hareide.

- Uvirkelig
Komitemedlem Susanne Bratli (Ap) tvitret om nyheten:

- Skremmende bilder fra jordskjelvet i Christchurch - vi var der for bare 2 dager siden, skrev hun.

- Det er helt uvirkelig å høre. Vi var der for to dager siden, og bodde på hotell i nabobygget til en katedral som nå har rast sammen, sier et annet komitemedlem, Bård Hoksrud (Frp), til ANB-NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.