RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er alltid misfornøyde

Jens Lapidus har gjort stor braksuksess med sin debutbok «Cash».

(SIDE2:) Kan en bok ta for seg skurkene og likevel vekke lesernes sympati? Det ville den svenske advokaten Jens Lapidus finne ut.

Og han har absolutt lykkes. Bøkene har hittil solgt i 400.000 eksemplarer i Sverige og er foreløpig solgt til 18 land.

Måtte skrive av seg
Det hele begynte som en tilfeldighet.

- Jeg jobbet i domstolen og hadde en normal bakgrunn. Plutselig kom jeg nært på kriminelle, politi, vitner, narkotika og forbrytelser. Det ble så mye, jeg fyltes opp med så mange tanker at jeg måtte skrive det av meg, sier Lapidus da Side2 møter ham i Oslo i forbindelse med lanseringen av debutboken «Cash».

Etter å ha skrevet ned tankene sine en periode, begynte han på skrivekurs. Da begynte han å teste ut ulike skrivestiler, og skjønte etter hvert at han hadde mye materiale.

- Jeg tenkte at det kunne bli en bok, sier han, men forteller at han ikke planla på forhånd at han ville bli forfatter.

- Vanligere enn man tror
Boken handler om tre kriminelle som på hver sin måte er involvert i kokainsalget i Stockholm. En av personene vi møter er JW. Han en helt vanlig gutt fra et normalt hjem som blir en av Stockholms mest suksessfulle kokainlangere. Lapidus tror at mange «vanlige» folk ender opp som kriminelle.

- Jeg har overdrevet litt for at det skal bli spennende. Men jeg tror det er vanligere enn man tror. Luksuskulturen i Stockholm er ekstrem, og det er nok mange som ikke har råd til å være en del av den. Jeg tror det er mange som jobber hele måneden og bruker all lønna på byen, sier han.

Da JW lykkes med narkotikasalget, strømmer følgelig pengene inn. Pengeforbruket øker derfor enormt.

- Dessverre tror man ofte at lykken fins i ting. Mange som får mye penger, bruker dem på ting. Også jeg, hvis jeg får ekstra penger, vil jeg unne meg noe fint, sier han.

Han mener dette har en helt logisk forklaring.

- Vi fostres hele tiden til å være misfornøyde, så vi skal kjøpe oss ting. Vi må ha visse ting, ha et visst utseende. Hadde vi vært fornøyde, ville vi ikke trengt det, sier han.

Skurkene i sentrum
De tre hovedpersonene i boken er alle på feil side av loven. Lapidus syntes det var spennende å snu litt på krimsjangeren.

- Vanligvis skriver man om politiet eller offeret. Jeg ville gjøre bad guys til hovedpersoner, sier han.

I stedet for å gjøre dem til typiske skurker, har han gjort de kriminelle til ekte mennesker.

- Det er en balansegang. Kan leserne synes det er spennende og kan de identifisere seg med karakterene? Jeg måtte ikke gjøre dem for myke og selvreflekterende, men heller ikke for onde og svart-hvite. Da kan kanskje leseren føle at de holder med skurkene, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere