RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er en nasjon av klimaverstinger

Foto: Melå, Veronica (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norsk biologiprofessor mener klimaødeleggelsene kan bli verre enn vi tror. Og han gir deg og meg det glatte lag.

- Sett ut fra CO2-utslipp per innbygger, vårt forbruk av langreisevarer og -tjenester og egne reiser, er vi kollektivt en nasjon av klimaverstinger.

Dette sier professor i biologi ved Universitetet i Oslo (UiO), Dag O. Hessen, til Nettavisen.

Han er en del av nettverket Concerned Scientists Norway består av «bekymrede og engasjerte vitenskapsfolk fra forskjellige forskningsinstitusjoner og med ulik faglig bakgrunn».

- Gjør altfor lite
Ifølge Hessen kan konsekvensene av klimaendringene bli langt større enn vi tror.

- Norge og nordmenn er klimaverstinger. Gitt den posisjon vi har som rikt, oljeeksporterende vestlig demokrati, er det klart at vi gjør altfor lite, sier han.

- På den annen side gjør vi noen bra ting - som den berømte regnskogsmilliarden. Og sammenlignet med land som Kina, gjør vi faktisk en del for å begrense våre utslipp,.

- Temperaturøkning på 6 grader
- Hvilke momenter mener du det er viktigst å få med i klimadebatten?

- Jeg mener ting kan bli verre enn vi tror. Jeg sier det ikke for å skremme, men for å få folk - inkludert politikere, til å tenke risiko. En temperaturøkning på seks grader er ikke et sannsynlig, men heller ikke et utenkelig, scenario.

Hessen er ikke til å misforstå:

- På kort sikt er det viktigste å få fortgang i de teknologiske løsninger som finnes eller er om hjørnet. Dette gjøres ikke ved å satse på ny utvinning av fossile reserver, enten det er i Lofoten eller Canadas oljesand. Mye mer av vårt oljeoverskudd burde vært ført inn i langsiktig forskning på alternativ, fornybar energi. På lang sikt må vi rett og slett alle også innstille oss på en ny teknologi og en mer nøysom livsstil.

Mindre is og snø
- Hva er det allerede for sent å gjøre noe med?

- Det er for sent å unngå betydelige klimaendringer og effekter, men trolig fortsatt tid til å unngå dommedags-scenarioer.

- Jf. din plansje om «selvforsterkende tilbakekoblinger» (se bilde) – når vil dette skje?

- Det er allerede i ferd med å skje, blant annet ved at det blir mindre is og snø og dermed mindre varmerefleksjon, samt at havforsuring og havoppvarming er realiteter. En viss opptining av permafrosten har også begynt. Problemet er dersom disse prosessene eskalerer.

- Artene forsvinner - mest alvorlig
Professor i glasiologi, Olav Orheim, har isbreer som sin lidenskap, men er mest bekymret for de artene som forsvinner.

- Jeg vil løfte naturvern på et høyere nivå, ikke drive partipolitikk. At vi mister mange arter, betyr mer for økosystemet og mennesker enn vi har vært klar over. Vi kan alle gjøre vårt, som å kjøre mer kollektivt, sier han til Nettavisen.

Redusere CO2-utslipp
- Hvor alvorlig er det at breene går tilbake?

- Isbreene er noe av det mest eksotiske vi har, så det gjør dem mindre vakre, noe som påvirker opplevelsene. Men på kort sikt kan vi ikke forhindre at det skjer.

- Hva skal til på lang sikt?

- Da er det reduksjon av CO2-utslippene som må til. Det er vel dokumentert, sier Orheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere