RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er jo vant til å gjøre som vi selv vil

PLOMMEN I EGGET: Marte Engebretsen (22) liker seg godt som tømrer. Hun er eneste kvinne blant 80 snekkere i Tronrud Bygg AS.
PLOMMEN I EGGET: Marte Engebretsen (22) liker seg godt som tømrer. Hun er eneste kvinne blant 80 snekkere i Tronrud Bygg AS. Foto: Frode Johansen (RINGERIKES BLAD)
Marte Engebretsen tror ikke hennes generasjon bryr seg så mye om kvinnedagen.

Engebretsen har alltid drømt om å bli tømrer. Kvinnedagen i dag gir hun blaffen i.

- Jeg har ikke tenkt noe over det, og jeg tror ikke andre i min generasjon bryr seg så mye heller. Vi er jo vant til å gjøre som vi selv vil, sier hun.

22-åringen fra Hønefoss har valgt seg et yrke som strider mot det meste av konvensjoner og kjønnspreferanser. Som dame er hun ensom svale i et hav av mannlige snekkere. Men Marte trives godt.

- Jeg kunne ikke valgt noe annet yrke. Det er tømrer jeg alltid har hatt lyst til å bli, sier hun til Ringerikes Blad.

Utradisjonelt
Avisen treffer Engebretsen på Almemoen rett utenfor Hønefoss sentrum, hvor det settes opp eneboliger. Fram til nå har hun hatt læretida si her.

- Jeg er den eneste jenta som er tømrerlærling, og den eneste jenta på byggeplassen. I Tronrud bygg er jeg den eneste jenta som er tømrer, forteller Engebretsen.

- Og bakgrunnen for et slikt utradisjonelt yrkesvalg?

- Jeg har alltid interessert meg for bygg og treverk. Det er grunnen til at jeg valgte yrket. Faren min jobber også i bransjen så jeg er nok litt påvirket derfra. Dessuten er jeg nok litt guttejente også, medgir hun.

Eneste dame
At hun er eneste dame på byggeplassen, ser ikke ut til å bry henne stort.

- Jeg tenker ikke noe særlig på det. Selv om jeg er eneste jenta, blir jeg ikke satt til side. Jeg får være med på alt. De er flinke til å tilrettelegge når det er veldig tunge løft. Men det er sjelden, sier hun.

Hun er komfortabel med yrkesvalget.

- Det er jo et veldig mannsdominert yrke med tunge løft. Ikke mange jenter har så stor interesse av å stå med hammer og arbeidsbukse, sier hun med glimt i øyet.

- Men jeg håper flere jenter vil prøve seg. Det hadde vært morsomt, føyer hun til.

- Hva er bra med tømreryrket, synes du?

- Det er sosialt å jobbe med andre. Du jobber fysisk og legger fra deg noe som andre kan bo i. Det er morsomt å se hva du har vært med på å lage, synes Marte.

Les flere saker fra Ringerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere