*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er optimister

Foto: (Prosjekt Haiti)

Hjelpen har kommet frem til den norske skolen i Haiti.

19.01.10 15:51

- Fremme på Petít Troll. Føler meg helt nummen i kroppen. Alle sover ute. De ble glade for å høre at dere hilser og sier dere vil tilbake. Byen er svart! Melder mer i morgen.

Mat til 500
Det skrev daglig leder i Prosjekt Haiti, som blant annet driver skolen Petit Troll i Haiti, Ingvill Ceide, sent mandag kveld. Da hadde hun akkurat kommet til Haiti, skolen og bydelen Delmas. Ektemannen Luc Edwin Ceide, som er født i Haiti, kom fram dagen før.

- Edwin sier det er forferdelig å se landet sitt helt ødelagt.

Nå holder ekteparet på å dele ut mat og hjelpe overlevende rundt skolen.

- Både Ingvill og Edwin har tatt med seg det de kan av mat, medisiner og liggeunderlag fra Den dominikanske republikk. I går var 500 mennesker innom og fikk mat, sier prosjektmedarbeider Ragnhild Slettner-St.Hilaire til Nettavisen.

Les: Måtte betale 4000 for å hjelpe

- Mirakel
Prosjekt Haiti har drevet skolen i nesten ti år. Da skjelvet rammet for en uke siden, var bydelen den befinner seg i, Delmas, et av de verst rammede.

- Som et mirakel står skolen vår, mens bygningene rundt har kollapset og folkene som bodde i dem er døde. Vi har ikke fått melding om at noen av våre elever er døde, sier Slettner-St.Hilaire. Nå hjelper de ikke bare de drøye 100 elevene og foreldrene deres, men alle som bor i bydelen.

- Etter forholdene har folkene i nabolaget vårt det bra, de har mat og vann. Fremover nå skal de bruke dagene til å organisere og få en oversikt over hva som skal gjøres. Om et par dager kommer en ny transport med mat og utstyr, sier Slettner-St.Hilaire, som opplyser at de har et svært godt samarbeid med «Study Away», en studentutvekslingsorganisasjon i Cabante i Den Dominikanske Republikk, som hjelper å frakte utstyret til grensen.

Les: - Forferdelig ikke å vite

Les også: Graver etter ofre med lommelykter

- Arbeidet er i gang, og vi er optimister.

- Hjelpen kommer fram
Slettner-St.Hilaire sier det kan virke som liten, men at hun er svært glad over det de nå får til. Før de dro fra Norge hadde de kontakt med Røde Kors, men har valgt å fortsette arbeidet alene.

- Vi kommer gjennom, vi har gode kontakter og får gjort det vi skal. Det viktigste er at hjelpen kommer fram.

En uke etter at skjelvet rammet, har størstedelen av befolkningen i Haiti fremdeles ikke fått hjelp utenfra. Ma- og vannmangelen er prekær, og legene som opererer amputerer i stor skala ettersom de skadde ikke har fått nødvendig behandling før sår har blitt infisert.

Les: Cindy fant broren (14) i ruinene

Her kan du hjelpe Haiti:
Røde Kors
Kirkens Nødhjelp
CARE
Redd Barna
Prosjekt Haiti
Leger Uten Grenser

Les: Så mye har de samlet inn

Slettner-St.Hilaire har selv vært på Haiti flere ganger, og er sterkt preget av det som nå skjer der.

- Nabolaget får direkte hjelp, det er godt å tenke på. Det er fryktelig å se hvordan volden utvikler seg og desperasjonen øker, men hos oss er det en ro. Det er godt å se, sier Slettner-St.Hilaire.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.