Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er som foreldre flest

Foto: Camilla Flaatten (Side2)
Sist oppdatert:
Kronprins Haakon til Side2 om foreldrerollen og kroppsfokus.

(SIDE2): Kronprins Haakon (35) gjestet nordisk konferanse om spiseforstyrrelser for gutter og menn i Oslo mandag formiddag. I to dager skal det holdes en mengde foredrag der målet er å sette søkelys på problemer gutter og menn har i forhold til kropp og helse.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Viktig for gutter
Kronprinsen sier til Side2 at han er spesielt glad for at spiseforstyrrelser tas opp med hovedfokus på menn - et tema som ofte er mer tabubelagt og stigmatiserende for menn enn for kvinner.

- Det er fint at vi fokuserer på utfordringene dette er i samfunnet i forhold til både menn og kvinner, men at konferansen tar opp dette særlig i forhold til gutter og menn er viktig, sier kronprins Haakon til Side2.

På agendaen står blant annet temaer om forekomst av spiseforstyrrelser blant unge gutter og hvordan barn skal få et sunt og godt forhold til egen kropp.

Kronprinsens egne barn Ingrid Alexandra (4) og Sverre Magnus (2) er fremdeles litt små i forhold til spiseforstyrrelser, men fokusering på kroppsidealer starter tidlig også for barn - kongebarna er heller intet unntak.

- Hvordan tenker kronprinsparet i forhold til egne barn når det gjelder forhold til kropp?

- Vi er som foreldre flest tenker jeg. Prøver å fokusere på en sunn livsstil, barneaktiviteter og friluftsliv, sier han til Side2.

Kropp og idrett
Kronprinsen lyttet til de to første foredragsholderne som tok opp temaer om unge menn og kroppsidealer, og idrett i forhold til kropp og helse.

Kulturminister Trond Giske åpnet konferansen og la vekt på at dette var et viktig steg i forhold til å bryte ned tabuene rundt menns forhold til egen kropp og helse.

- Flere enn vi aner sliter med spiseforstyrrelser og graden av den varierer enormt. Spiseforstyrrelser er så komplekst at det ikke finnes kun en behandling som kan hjelpe alle. Kompetansen på området må derfor økes betraktelig, sier Giske i åpningstalen.

- Det at kronprinsen kommer hit kan også bidra til å gi håp om det er noen som vil hjelpe, sier kulturministeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viktig signal
En annen som også var svært glad for et medlem av kongefamilien stilte opp på konferansen er leder for ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser), Ingjerd Skreien.

- Det gir et viktig signal at kronprinsen er til stede på konferansen. Det er et saksfelt som opptar ham og det betyr igjen mye for unge gutter og menn som sliter med kropp og helse. Det gir i tillegg et kvalitetsstempel til konferansen og legitimitet i forhold til et viktig tema, sier Ingjerd Skreien til Side2.

Hun forteller at spiseforstyrrelser blant gutter og menn er mye mer skambelagt enn for jenter, og at man må begynne å snakke om problematikken mye mer for å få bukt med det og ha muligheten til å se symptomene langt tidligere.

Side2s helsejournalist er til stede under hele konferansen - så følg med for saker om temaet utover uken.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!