- Vi er svært bekymret for Liu Xiaobo

Foto: Ap (Ap)

Ingen har hørt fra fredsprisvinneren på flere uker.

26.10.10 08:27

Fredsprisvinneren Liu Xiaobos kone har bedt den uavhengige organisasjonen Freedom Now om å representere ektemannen som hans internasjonale, juridiske rådgiver.

Men menneskerettighetsorganisasjonen har verken fått møte eller snakke med Liu Xiaobo etter at fredspristildelingen ble gjort kjent 8. oktober.

- Ingen har vært i kontakt med Liu Xiaobo siden kona hans fikk besøke ham i fengsel like etter at tildelingen ble kjent. Vi er svært bekymret for Liu Xiaobo. Ingen får lov til å snakke med ham, og kinesiske myndigheter har ikke frigjort noen nyheter om tilstanden hans, sier administrerende direktør for Freedom Now, Maran Turner, til Nettavisen.

- Han var i OK form da kona besøkte ham, men som du vet kan helsetilstanden raskt forverre seg i fengsel, sier Turner.

Les også: - Han har bedt meg reise til Oslo
Les også: - Tviler på at kona kommer

Krever at Liu blir løslatt
Nå har 15 tidligere fredsprisvinnere forfattet og signert et brev hvor de oppfordrer kinesiske myndigheter til å løslate Liu Xia fra fengsel umiddelbart, samt løslate kona Liu Xia som sitter i husarrest.

- Dersom den kinesiske regjeringen løslater dr. Liu, så ville det vært en enestående anerkjennelse av den bemerkelsesverdige utviklingen som Kina har gjennomgått de siste tiårene, lyder brevet som er signert av Carlos Filipe Ximenes Belo, Jimmy Carter, F.W. de Klerk, Shirin Ebadi, John Hume, Dalai Lama, Mairead Maguire, Wangari Maathai, David Trimble, Rigoberta Menchú Tum, Lech Walesa, Elie Wiesel, Betty Williams, Desmond Tutu og Jody Williams.

Det er erkebiskop og tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu som er initiativtaker til brevet.

- Jeg er håpefull om at president Hu (Jintao) vil anerkjenne tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo med stolthet og som en mulighet for den kinesiske regjeringen. Jeg oppfordrer president Hu på det sterkeste om å løslate Liu Xiaobo fra fangenskap, og at alle restriksjonene på friheten til Liu Xia (kona) blir opphevet, sa Tutu i en uttalelse, ifølge en pressemelding frigjort av Freedom Now.

Nå håper Turner at flere av de tidligere fredsprisvinnerne vil reise til Oslo for å hedre Liu Xiaobo.

- Det håper vi virkelig, men dette er noe vi ikke kan forutse, sier hun.

Ber venner reise til Oslo
Kona til Liu Xiaobo, Liu Xia, har blitt holdt i husarrest i Beijing siden tildelingen ble kunngjort. Kinesiske myndigheter har sørget for at hun isoleres fra omverden, og hun får trolig ikke lov til å reise til Oslo for å motta fredsprisen på vegne av ektemannen.

Til tross for husarrest, har kona Liu Xia klart å sende et brev til en venn i USA hvor hun ber flere kinesiske venner om å reise til Oslo for å motta prisen på vegne av ektemannen, skriver The Times.

«Siden 8. oktober har jeg blitt holdt i husarrest uten bevegelsesfrihet, og kontakt med omverden har vært ytterst vanskelig. Jeg vet ikke hvor lenge denne illegale husarresten vil fortsette,» lyder brevet til Liu Xia.

- Vi er kjent med at Liu Xia har forfattet et brev der hun ber venner som også er kinesiske dissidenter, om å reise til Oslo for å delta på fredsprisseremonien, sier Turner.

Svekket forholdet til Norge
Liu Xiaobo soner en elleve års lang fengselsstraff for å ha opponert mot kinesiske myndigheter. Tildelingen av årets Nobels fredspris har svekket forholdet mellom Kina og Norge, og førstnevnte har avlyst en rekke politiske møter med norske myndigheter som en direkte følge av fredsprisen.

Tildelingen av Nobels fredspris finner sted i Oslo rådhus 10. desember, som er Alfred Nobels dødsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag