RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er vant til profilerte pasienter

Foto: Linn de Lange (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Slik kan terroristens hverdag bli.

DIKEMARK (Nettavisen): Dersom de sakkyndiges rapport blir stående, er sjansen stor for at Anders Behring Breivik ender opp på sikkerhetsavdelingen ved Dikemark sykehus.

Hverdagen skiller seg betydelig fra den i fengselet.

- Den største forskjellen mellom soning i et fengsel og innleggelse hos oss er nok behovet for behandling. Her fokuserer vi på bedre helse, mens man i fengselet skal utholde en straff og forhindre ny kriminalitet, sier overlege ved Dikemarks sikkerhetsavdeling, Anne Kristine Bergem, til Nettavisen.

Får påvirke egen hverdag
I avdelingens årsmelding for 2010-2011 er brukermedvirkning et uttalt ønske. Man vil gi pasientene mulighet til å påvirke sin hverdag gjennom et eget brukerråd, samt gjennom daglige morgenmøter, der pasientene blant annet får anledning til å legge fram ønsker for dagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Tre middagsvalg
Når Bergem snakker om bedre helse, menes blant annet samtaleterapi og annen behandling, i tillegg til at pasientene får nok søvn og gode rutiner.

- Vi bruker miljøterapi for tilstrebe mest mulig autonomi hos pasientene, innenfor våre rammer. For eksempel at de skal kunne vaske sine egne klær, forvalte egen økonomi og at de kan velge mellom tre middagsmenyer, forteller Bergem.

Men hun understreker at det ikke er snakk om valgfrihet i store sammenhenger.

- Pasientene er innlagt ved tvang og det gjenspeiles i rutinene her. Samtidig har de klagemuligheter til flere instanser, sier hun.

Kan spille fotball
Nettavisen besøkte Dikemark onsdag sammen med annen presse. Sikkerhetsavdelingen er én av mange bygninger tilhørende sykehuset, som igjen er tilknyttet Oslo Universitetssykehus Ullevål. Avdelingen ligger oppe på en åskam, omgitt av mye natur. Foran hovedinngangen ligger en gressmatte hvor to fotballmål er plassert. Her er også en benk, samt en liten paviljong.

Foruten en parkeringsplass, er dette det eneste eksteriøret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pasienter med medieoppslag
Om Behring Breivik havner på Dikemark, er det sammen med andre pasienter med psykoselidelser og et spekter av schizofrenitilstander. Bergem sier til Nettavisen at sikkerhetsavdelingen er vant med pasienter som har fått stor medieoppmerksomhet for sine ugjerninger.

- Vi er vant til profilerte pasienter, der mange har vært omtalt i media. Det gjør at det kan være en utfordring å skjerme avdelingen for uønsket oppmerksomhet.

- Hvordan opplever de ansatte å jobbe med slike pasienter?

- I perioder er det utfordrende. Det er snakk om personer som har gjort grusomme ting, sier hun, og fortsetter:

- Men samtidig er de ansatte profesjonelle. Vi forholder oss til pasientene som mennesker med psykisk sykdom og behandlingsbehov. Vi jobber for å få innsikt i sykdommene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På Dikemark er det kun helsepersonell som jobber, og ingen sikkerhetsvakter. Dette er en annen kontrast til fengselssoning og bevoktning. Bergrem påpeker imidlertid at sikkerhetstiltakene er strenge. Struktur, sikkerhet og forutsigbarhet er viktige rammer.

- De siste to årene er det to stykker som har kommet seg ut av bygningen. Men de ble tatt hånd om med en gang, og var tilbake innen en halvtime. De var aldri borte for oss.

Slik foregår innleggelsen
Pasienter som tas imot til innleggelse får en primærgruppe med helsepersonell. I den første tiden av innleggelsen gjennomføres observasjon og utredning av psykiske symptomer og sykdommer, samt kartlegging av somatisk helse. Psykiatrisk diagnostikk og voldsrisiko står sentralt i denne fasen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pasientene får individuelt tilpasset opplæring om ulike aspekter ved sin tilstand, og får informasjon om sin diagnose og hva sykdom innebærer. Samtidig informeres det om bivirkninger ved eventuell bruk av medisiner, og pasientene gjøres kjent med lover, regler og rettigheter.

- Hvor lenge blir pasientene på Dikemark?

- Det er alt fra dager til år. Den som har vært her lengst, var her i 18 år. Men pasientene blir ikke gamle her, de blir etter hvert flyttet til andre steder.

Erklært utilregnelig
Tirsdag presenterte statsadvokatene Svein Holden og Inga Engh konklusjonen fra de rettssakkyndige om at Anders Behring Breivik var utilregnelig da han 22. juli begikk terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

De konkluderte med at han er paranoid schizofren og at han var psykotisk da han begikk terrorhandlingene. I norsk strafferett kan en person som er funnet utilregnelig ikke straffedømmes, men dømmes tvungent psykisk helsevern, og bli overført til lukket psykiatrisk institusjon for behandling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere