RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er veldig bekymret

Foto: Jarle Andhøy/Scanpix
Sist oppdatert:
Samuel Massie (19) på ekspedisjon med «Berserk», nå er båten savnet.

Elev Samuel Massie (19) og coach Jarle Andhøy fra Folkehøyskolen 69 grader Nord i Malangen var begge med seilbåten Berserk som skulle til Sydpolen. Nå er båten savnet, skriver Nordlys.

- Vi er veldig urolige, sier rektor på Folkehøgskolen 69 grader Nord i Malangen, Pål Emil Færøvig, til Nordlys.

Jarle Andhøys seilskute Berserk var på vei mot Sydpolen, hvor ekspedisjonen skulle nå fram 100 år etter Roald Amundsen.

Tirsdag morgen mottok hovedredningssentralen i Bodø nødmelding via en nødpeilesender fra den norske seilbåten. Fortsatt er det ikke oppnådd kontakt med mannskapet.

Fikk tilbud om Sydpolen-tur
Med på båten er 19 år gamle Samuel Ulvolden Massie fra Bergen. Massie var i fjor elev på folkehøyskolen i Malangen, Andhøy var coach. Når skoleåret var over fikk Massie tilbud om å være med Berserk til Sydpolen.

- Samuel er kjent av mange elever her og av de ansatte. Vi er veldig urolig, sier rektor Færøvig.

- Vi er i kontakt med produsenter av TV-serien og nærmeste familie for å holde oss informert, sier han videre.

- Foreløpig har vi fått melding fra nærmeste familie om at Jarle og Samuel skal være de to som er satt av båten og befinner seg på isen, men vi har ikke fått bekreftet det enda, sier Færøvig.

Jobber med TV-serie
Han forteller at Andhøy, som var med i tv-serien fra folkehøyskolen i fjor, også er involvert i en tv-serie fra skolen i år.

- Vi er i gang med en serie 2 fra folkehøyskolen og er under innspilling, sier Færøvig.

Produksjonsselskapet Medvind Media som produserer den neste serien fra folkehøyskolen sier har vært i kontakt med mannskapet på "Berserk" underveis i seilasen.

- Det siste vi hørte var at seialsen til nå har gått veldig bra og alle på skipet hadde det fint, inntil vi fikk høre dette tirsdag kveld, sier Christian Caspersen fra Medvind Media.

- Vi er veldig bekymret for dem, sier Caspersen.

Rektor Færøvig forteller at de i dag har hatt møte med elevene på skolen og gir dem fortløpende informasjon.

Fortsatt ingen kontakt
To fartøyer fra New Zealand er onsdag kveld ventet å nå fram til området hvor den norske seilbåten Berserk er i trøbbel, skriver NTB. Foreløpig har ingen oppnådd kontakt med mannskapet.

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRN) i Bodø mottok klokken 5.22 tirsdag morgen nødmelding via en nødpeilesender fra den norske seilbåten. Signalene ble lokalisert til Rosshavet 18 nautiske mil (33 kilometer) nord for Scott-basen i Antarktis. Meldingen gikk også til redningssentralen i New Zealand (RCCNZ).

Svært dårlig vær i området, kombinert med jordskjelvet som rammet Christchurch, har gjort redningsarbeidet vanskelig. Onsdag formiddag norsk tid var det fortsatt ikke oppnådd kontakt med Berserks mannskap.

Bedre vær
- Siste situasjonsrapport viser at været er blitt betraktelig bedre i området, og vindstyrken har gått ned. Nå venter vi på at to fartøyer skal nå fram til området hvor Berserk holder til. Det vil ta 12-14 timer før de når fram, opplyste redningsleder Tore Hongset ved HRN til NTB klokken 9.30 onsdag.

Samtidig forsøker de norske og newzealandske redningssentralene å oppnå kontakt med båtens mannskap.

- Vi prøver fortsatt å opprette kontakt via tilgjengelige satellittnumre, samt anrop via maritime kanaler, sier Hongset.

Båten har et mannskap på fem menn. Fire av dem er nordmenn. Den femte er ifølge newzealandske redningsmyndigheter britisk statsborger, men Hongset opplyser at mye tyder på at mannen er sørafrikaner.

To på fastlandet
To av de fem mennene skal være på fastlandet i Antarktis.

- Hensikten med turen var å ta seg fram og tilbake til polpunktet. To av de fem skulle innover med ATV-er. Ifølge deres kontaktperson i Norge skal de to etter planen være på retur fra polpunktet og tilbake til kysten, sier Hongset.

Situasjonen er imidlertid uoversiktlig, og ingen har hatt kontakt med de to som er på fastlandet. Det er uvisst om de to vet hva som har skjedd med de tre andre.

Værforholdene var bedre onsdag, men tirsdag var det orkan i opptil 80 knops styrke i området hvor Berserk har utløst nødsignalene. Det var da veldig tung sjø og dårlig sikt opptil 3.000 fot.

Dette umuliggjorde assistanse fra det newzealandske marinefartøyet HMNZS Wellington som var i nærheten. Jordskjelvet som rammet Christchurch har ødelagt den nærmeste aktuelle flystripen, men fly ville uansett ikke ha vært til hjelp tirsdag på grunn av vær- og sikteforholdet.

To fartøyer bistår
HMNZS Wellington nådde natt til onsdag norsk tid fram til området hvor Berserks siste kjente posisjon var, men uten å finne båten. Bølger på mellom 6 og 8 meter og vind på 60 knop (110 kilometer i timen) gjorde at Wellington midlertidig måtte avvente den videre letingen, opplyser den newzealandske redningssentralen.

Fartøyet Steve Irwin fra miljøvernorganisasjonen Sea Shepherd er det andre fartøyet som skal bistå i letingen etter Berserk. Det vil neppe være framme i området før sent onsdag kveld eller natt til torsdag. RCCNZ forsøker også å få andre fartøyer i området til å bistå når værforholdene tillater det.

Berserk er en 48 fot (14 meter) stor seilbåt som er kjent fra blant annet TV-serien «Berserk mot Nordpolen» på NRK.

Les flere saker fra Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere