- Vi fant ingenting

Tirsdag aksjonerte politiet mot 20 Lime-butikker med mistanke om at de bedriver grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og bruk av andres identitet.

Tirsdag aksjonerte politiet mot 20 Lime-butikker med mistanke om at de bedriver grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og bruk av andres identitet. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Tollvesenet gikk «tomhendt» hjem fra storaksjonen.

12.09.14 19:10

Politi, skattemyndigheter og Tollevesenet aksjonerte mot Lime-kjeden etter mistanke om grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og bruk av andres identitet.

Både politi og skattekrim mener å ha funnet sterke beviser for både menneskehandel og skatteunndragelse. Tollvesenet fant derimot ingenting å sette fingeren på.

- Vi fant ingenting. Ikke ett eneste brudd på tollovgivningen, sier kontorsjef for Tollregion Oslo og Akershus, Paul Ask, til Nettavisen.

Setter sammen puslespillet
Siden tirsdag har politiet jobbet døgnet rundt. De står midt oppe i det som av eksperter har blitt kalt norgeshistoriens største aksjon av sitt slag.

I lang tid har politi og skattemyndigheter jobbet tett sammen med ett mål for øyet: Å avdekke det de mener er grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og bruk av andres identitet i Lime-kjeden.

- Denne aksjonen var svært nøye planlagt. Det skjer etter at vi har jobbet med saken i lang tid nå, sier politidirektør i Romerike politidistrikt, Åsmund Yli til Nettavisen.

Det skal ikke være tilfeldig at det er Romerike politidistrikt som koordinerer saken. Lime-saken som nå rulles opp involverer en 38 år gammel mann som tidligere er dømt for å ha hatt ansatte i sine Joker-butikker som ikke hadde arbeidstillatelse. Den samme mannen er nå siktet i Lime-saken.

- Vi har en historikk i distriktet fra noen år tilbake. Det ble avdekket at ansatte i en Joker-forretning bodde i butikken. En av de vi nå har tatt ut siktelse mot ble dømt i denne saken, forteller politiinspektøren.

Saken fortsetter under bildet.

STENGT: Flere steder på Østlandet har Lime-butikkene måttet stenge, som et resultat av politiaksjonen mot kjeden denne uken. Her fra kjedens hovedkontor. Foto: Maria Schiller Tønnessen (Mediehuset Nettavisen)


Har leid deler av hotell
Fra hotellet Olavsgaard like ved Lillestrøm jobber politiet nå med å gå igjennom det det har samlet inn av informasjon, regnskaper og dokumenter under aksjonen. Et arbeid de mener kommer til å ta tid.

- Dette er fryktelig omfattende. Vi har mye informasjonsinnsamling igjen, og det er tidkrevende. I tillegg skal det gås igjennom mange regnskaper, sier Yli.

Fakta

Fakta om Lime-saken:

Han sier videre at det er store mannskaper i sving fra flere politidistrikter for å komme til bunns i saken som av politimester på Romerike, Bjørn Vandvik, omtales som stor og alvorlig.

- Dette er en veldig omfattende sak, som krever store ressurser. Man var avhengig av at politidistriktet som fikk ansvaret hadde mulighet. Men det er viktig å påpeke at dette er et samarbeidsprosjekt mot kriminelle nettverk som skjuler kriminell virksomhet gjennom legale bedrifter.

19 pågrepet
Det var tirsdag at gikk politiet til aksjon mot 20 av Lime-kjedens dagligvarebutikker på Østlandet, etter mistanke om at de bedriver grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og bruk av andres identitet.

Les også: Lime-razziaen: – Eierne foreslo ulovlig drift

Totalt er 19 personer pågrepet og siktet i saken. Det er elleve av disse som torsdag ble framstilt for varetektsfengsling.

Fra tidligere er kjedens gründer - Sajjad Hussain (37) - siktet. Han ble pågrepet på Gardermoen 16. august idet han skulle reise til Portugal. Han er siktet for grov menneskehandel, og skal ikke ha fått vite om razziaen mot kjeden hans.

Ifølge sikre kilder skal Hussain ha blitt truet av to av sine tidligere ansatte. De skal ha vært misfornøyde med at de fikk sparken, og skal ha presset ham for én million kroner mot at de ikke gikk til politiet med anklager mot kjeden hans. Lime-sjefen skal ha avvist kravet blankt. Dette skal ha skjedd kort tid før politiet gikk til pågripelse av 37-åringen.

Slik nøstet politiet opp i det de mener er kriminelle forhold i Lime-kjeden:

14. juni 2010: Ved Joker-butikkene i Fetsund, Fjerdingby og Blystadlia på Romerike - da drevet av en 38-åring som nå er siktet i Lime-saken - avdekket en politiaksjon at til sammen seks arbeidere fra Nepal jobbet ulovlig i Norge. Politiet mente at arbeiderne ble lønnet med matvarer som var utgått på dato, i tillegg bodde noen av dem i butikkens kjeller.

29. juni 2010: Politiet går til aksjon mot den samme 38-åringens Joker-butikk på Ammerud i Oslo. Der fant de to personer - en fra Nepal og en fra Pakistan - uten arbeidstillatelse.

24. september 2011: Den 38 år gamle mannen ble dømt for fire tilfelle av brudd på utlendingsloven. Han fikk åtte måneders fengselsstraff, i tillegg til at han fikk inndratt rundt 670.000 kroner. Han ble derimot frikjent for tiltalepunktet som gikk på at han skal ha betalt arbeiderne med gamle matvarer. Kort tid etter at dommen ble rettskraftig, ble de seks butikkene som 38-åringen drev kastet ut av Norgesgruppen med begrunnelsen at de brøt kjedevilkårene. Det var disse butikkene som så dannet grunnlaget for Lime-kjeden.

18. juni 2013: Politiet aksjonerte mot Lime-butikken på Østerås i Bærum, etter tips om mistenkelig adferd ved butikken. Fire personer fra Pakistan og Afghanistan ble siktet for ulovlig arbeid uten arbeidstillatelse, og sendt ut av landet. Innehaveren av butikken hevdet den gang at de fire aldri jobbet for ham, men at de hjalp ham litt.

13. oktober 2013: Mistanke om at alt ikke var som det skulle ved Lime-butikken i Lillestrøm, gjorde at politiet gikk til aksjon. I butikken fant de kun én ansatt. Han satt bak kassa, men kunne ikke norsk, og hadde heller ikke oppholdstillatelse. Politiet ble derfor nødt til å stenge butikken. Kommunikasjonsansvarlig i Lime, Edita Bekteshy, uttalte den gang at de stiller seg helt uforstående til at mannen ikke hadde oppholds- eller arbeidstillatelse.

16. august 2014: Lime-sjef Sajjad Hussain ble pågrepet på Gardermoen idet han skulle gå om bord i et fly til Portugal. Han er nå siktet for grov menneskehandel, og sitter varetektsfengslet med brev- og besøksforbud. Han vet derfor ikke noe om razziaen kjeden hans har vært utsatt for de siste dagene. Ifølge Hussains forsvarer skal det være en tidligere ansatts påstander om dårlige arbeidsforhold i Lime-kjeden, som førte til pågripelsen. Hussain ble i 2010 etterforsket for store moms- og skatteunndragelser etter razziaer mot butikker han tidligere drev som Joker- og Spar-filialer.

9. september 2014: Politi, skatt- og tollmyndigheter gikk til aksjon mot 20 av Lime-kjedens 29 butikker på Østlandet. 18 personer ble pågrepet og siktet for blant annet grov menneskehandel og skattesvindel. Politiet saumfarte butikkene for dokumenter, kontanter og regnskaper.

10. september 2014: Politiet aksjonerte mot kjedens hovedkontor på Tøyen i Oslo. Ytterligere en person ble pågrepet i saken. Totalt 19 personer er nå siktet i saken, og 11 av dem framstilles for varetektsfengsling torsdag. Politiet utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser. Blant de siktede er også Sajjad Hussains foreldre, som politiet mener kan ha mottatt utbytte fra straffbare handlinger.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.