- Vi fjernet Gaddafis viktigste trumfkort

Men andre «røverstater» kan ha lært av Gaddafis feil.

02.03.11 15:31

USA og Storbritannia klarte i 2003 å overtale Libyas leder Muammar al-Gaddafi til å gi opp sine planer om å anskaffe atomvåpen.

Høytstående tjenestemenn i Den amerikanske administrasjonen og i Pentagon (forsvarsdepartementet) sier de klarte å fjerne Gaddafis viktigste trumfkort: Å true med å bruke atomvåpen for å forbli ved makten, skriver The New York Times.

- Forestill deg det mulige marerittet dersom vi hadde mislyktes med å fjerne Libyas atomvåpenprogram og deres langtrekkende missiler, sier Robert Joseph, som spilte en sentral rolle i å forhandle fram avtalen med Libya, til avisen.

- Ingen tvil om hva Gaddafi ville ha gjort
- Man kan ikke vite med sikkerhet hvor stor fremgang det libyske våpenprogrammet ville ha hatt de siste åtte årene. Det er ingen tvil om at han (Gaddafi) ville ha brukt hva enn han mente var nødvendig for å forbli ved makten, sier Joseph.

Atomteknologien som Gaddafi overleverte til USA, Storbritannia og internasjonale atominspektører i 2004, var langt mer omfattende enn først antatt. Libya hadde mer enn 4000 sentrifuger som kunne brukes til å anrike uran. I tillegg fantes det omfattende planer og tegninger om hvordan en kunne utvikle atomvåpen.

Libya fikk all atomteknologien fra Abdul Qadeer Khan, som er en av hovedarkitektene bak det pakistanske atomvåpenprogrammet. Khan dannet verdens største nettverk for illegal atomvåpenteknologi.

- Brukte minst 100 mill. på atomprogram
Den amerikanske etterretningstjenesten CIA har anslått at Libya brukte mellom 100 og 200 millioner dollar på å anskaffe seg atomvåpen. Men pengene har aldri blitt sporet opp.

En del av avtalen innebar også at Libya overleverte tusenvis av bombegranater fylt med kjemiske våpen.

- De ble destruert, sier William Tobey som er en tidligere høytstående tjenestemann i Energidepartementet under president George W. Bush, til avisen.

Gaddafi forbereder seg nå på et storstilt slag om Tripoli i de kommende dagene.

Samtidig vurderer flere nasjoner å innføre flyforbud og sanksjoner mot Libya. Amerikanske, britiske og franske styrker står klare til å rykke inn i landet.

Gaddafis sønn, Saif Gaddafi, advarte i et intervju med Sky News tirsdag andre nasjoner mot militære aksjoner.

- Kan utløse et uønsket resultat
Gaddafis avgjørelse om å overlevere atomteknologien til USA og Storbritannia, kan utløse et uønsket resultat vedrørende andre stater som forsøker å anskaffe atomvåpen.

Både Iran og Nord-Korea oppfordres av Vesten til å avslutte sine atomvåpenprogram i likhet med Libya. Men «røverstatene» Iran og Nord-Korea kan konkludere med at Gaddafi gjorde en fatal feil, siden han har gjort avkall på atomprogrammet som er et viktig forhandlingskort, skriver The New York Times.

Sørkoreanske offisielle tjenestemenn innrømmer i et intervju at Nord-Korea kan komme til å true med atomvåpen, dersom de opplever et lignende opprør som i Libya. Landet har angivelig alt fra seks til et dusin kjernevåpen.

- Når Nord-Korea en dag kollapser, noe som selvfølgelig vil skje, så kommer vi til å stå overfor et problem som vi er blitt spart for i Libya. Vi må regne med at lederskapet vil true med å bruke våpnene sine for å forbli ved makten. Selv om de bløffer, så vil det endre hele strategien, sier en sørkoreansk offisiell tjenestemann, som nekter å framstå med navn av hensyn til den sensitive alarmberedskapen som involvere Sør-Korea og USA.

Titusener på flukt fra Libya
Samtidig er FN svært bekymret for den humanitære situasjonen for tusenvis av flyktninger som forsøker å rømme Libya.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) står fortsatt 40.000 mennesker på grensen og venter på å komme seg over til Tunisia.

Mer enn 140.000 mennesker skal allerede ha krysset grensen fra Libya in til Tunisia.

Tirsdag kveld ble det også besluttet at Libya utvises fra FNs menneskerettighetsråd (UNHRC). Rådet etterlyser også en humanitær masseevakuering fra Libya, melder BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.