- Vi føler vi blir satt i bås

- Vi ønsker bare et godt liv, sier rumeneren til Nettavisen. I bakgrunnen sitter tolk Ghetea Danut fra Frelsesarmeen.

- Vi ønsker bare et godt liv, sier rumeneren til Nettavisen. I bakgrunnen sitter tolk Ghetea Danut fra Frelsesarmeen. Foto: Thomas Rud (MEDIEHUSET NETTAVISEN)

Rumenske Iosif (36) føler han og resten av rumenerne er satt i bås av samfunnet.

20.04.11 14:47

FRELSESARMEEN (NETTAVISEN): Han har reist fra Romania, via Italia og Danmark, og videre til Norge. Iosif er en del av det omreisende romfolket fra Romania. Han sier han har blitt tatt godt imot i Norge, men at stigmatiseringen er stor.

- Vi føler vi blir satt i bås og at man skjærer alle romfolk over en kam. Det føles veldig vondt å få slike beskyldninger rettet mot seg. Vi ønsker bare et bedre liv, sier han gjennom tolk og Frelsesarmeen-offiser Ghetea Danut til Nettavisen.

Mange ønsker jobb
Han tilbakeviser påstandene fra norske rusmisbrukere om at de skal ha stjålet fra dem, men innrømmer likevel at det finnes tyver blant romfolket.

- Hvordan hadde nordmenn følt seg hvis alle hadde blitt beskyldt for stjeling, når enkeltpersoner gjør det? spør Iosif retorisk.

Les også: - Rusmisbrukere blir rundstjålet av rumenere.

Han kan fortelle at mange av rumenerne ønsker seg jobb i Norge og fast bosted, men at de to eneste formene for inntekt han og de andre har er gjennom tigging og å samle tomflasker.

- Jeg prøver å skaffe meg en jobb. Myndighetene kunne gjort mer for at det skal bli enklere for oss å leve her i Norge. I Italia fikk vi tilbud om jobb fra myndighetene, forteller Iosif.

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger

- De fleste er snille
Livet på gata i Oslo er hardt, men han sier de fleste nordmenn oppfører seg bra mot romfolket.

- Det er enkelte som kan rope etter oss at de ikke ønsker oss her, men de fleste er snille. De fleste av oss er fattige i Romania og trenger penger. Det er ikke vårt valg å være her, men situasjonen som har drevet oss hit. I Romania har vi ingen muligheter til å skaffe oss arbeid, sier Iosif.

Les også: - Får ikke nok i koppen.

Tidligere har Nettavisen skrevet at så mange som 600 personer fra romfolket kan befinne seg i hovedstaden. Ifølge Iosif er tallet lavere.

- Jeg tror det er rundt 400 av oss i Oslo, men det er vanskelig å si. Vi er spredd over hele byen. Vi ønsker uansett å bli integrert i samfunnet. Hvis muligheten byr seg vil jeg mer enn gjerne bo her med alle papirer i orden, men samfunnet vil ikke hjelpe oss. Likevel synes jeg det er godt å ha tilbudet fra Frelsesarmeen og de er veldig hjelpsomme med oss, understreker han.

Les også: Her venter de i matkø.

Foto: Thomas Rud

Har forståelse
Frelsesarmeen opplever ikke en konflikt mellom norske rusmisbrukere og romfolket.

- Når noen kommer og bruker det samme stedet som norske rusmisbrukere bruker, så kan det oppleves som om andre tar over stedet, men vi opplever ikke dette som en konflikt. Det er mer utrygghet og usikkerhet, men vi har forståelse for at det kan oppleves utrygt og usikkert, sier kaptein og leder for Frelsesarmeens rusomsorg i Norge, Knut Haugsvær til Nettavisen.

Haugsvær opplever ikke romfolket som krevende.

- Vi opplever at de har behov for den tjenesten vi gir, at de er takknemlige for hjelpen. I dette prosjektet møter vi nøden og samtidig kartlegger behovene og ser hvordan vi kan hjelpe dem i fremtiden. Det er flott å jobbe blant disse. Vi har også en tett dialog med kommunen på dette området og vi samarbeider bra, understreker han.

Foto: Thomas Rud

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.