*Nettavisen* Nyheter.

- Vi følte oss trygge i In Aménas

Stavanger (NTB): Jeg er overrasket over at gisseltakerne valgte seg ut gassanlegget i In Aménas. Det er et meget godt sikret anlegg, forteller Statoils tidligere landsjef i Algerie til Stavanger Aftenblad.

Gassanlegget der Statoil opererer ligger midt ute i ørkenen et par mil utenfor den lille byen In Aménas med sine rundt 25.000 innbyggere.

- Hvis gisseltakerne først og fremst var ute etter utlendinger, så ligger anlegget like ved den libyske grensa. Det betyr kort fluktrute inn i nabolandet om de ville stikke seg raskt vekk med gislene, forteller Terje Matin Halmø til Stavanger Aftenblad.

Halmø var Statoils landsjef i Algerie under oppbygging av gassanlegget utenfor byen In Aménas i perioden fra 2003 til årsskiftet 2006/2007.

Halmø forteller at Sahara sør for Atlasfjellene var og er en militær sikkerhetssone. Alle selskapene var derfor pålagt å ha militær beskyttelse. Det var strengt forbudt å oppholde seg utenfor anleggsområdet uten væpnede vakter. Den algeriske hæren sto for beskyttelsen.

Noen av de første vitneskildringene som har nådd ut til offentligheten, beskriver at gisseltakerne først og fremst konsentrerte seg om utlendinger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.