*Nettavisen* Nyheter.

- Vi hadde aldri solgt Pål

Foto: Morten Holm, NTB Pluss (SCANPIX)

Talibans talsmann forteller i Nettavisen hvorfor Pål Refsdal ble kidnappet og løslatt.

14.11.09 15:10

(Nettavisen/Afghan Islamic Press): Tidligere denne uken ble journalisten Pål Refsdal løslatt av Taliban, etter å ha blitt kidnappet uken før. Refsdal skal nå være på vei hjem til Norge.

I dette intervjuet med Nettavisen, utført i samarbeid med Afghan Islamic Press, forteller talsmann Qari Dawat i Taliban-gruppen Selafi, hvorfor de løslot nordmannen.

Konverterte til islam
- Samtlige nyhetsredaksjoner i Norge valgte ikke å omtale kidnappingen av Pål Refsdal. Ville utfallet av denne situasjonen vært annerledes dersom saken hadde blitt omtalt?

- Løslatelsen av den norske journalisten av Taliban har ingen tilknytning til den norske regjeringens restriksjoner på media. Han ble løslatt fordi han ut fra egen vilje konverterte til Islam, og Islam tillater ikke fangenskap av en muslim som ikke har begått noen kriminell handling. Vi lærte ham Kalama Taiba og noen grunnleggende prinsipper om Islam og løslot ham, sier Qari Dawat, talsmann forTaliban-gruppen Selafi.

Fikk ikke betalt
- Har dere blitt kontaktet av norske myndigheter i løpet av gisselsituasjonen?

- Verken den norske regjeringen eller ambassaden i Kabul eller noen andre offisielle personer har kontaktet oss i forbindelse med løslatelsen av den fangede journalisten.

- Ble det noen gang fremsatt et tilbud om å utbetale løsepenger?

- Vi har ikke mottatt så mye som en penny for løslatelsen av journalisten. Verken den norske regjeringen eller noen andre har tilbudt oss penger. Han ble løslatt kun på grunnlag av at han omfavnet Islam, og det ble bevist overfor Taliban at han faktisk var en journalist.

- Vurderte dere noensinne å overlevere ham til andre grupper i området?

- Det finnes ingen inndeling av Taliban. Alle gruppene i Taliban kjemper under befaling av Emir of Islamic Emirates, Mulla Muhammad Omar Mujahid. Taliban som lever i disse fjellene har kun ett formål, og det er jihad (hellig krig red.anm.). Det kunne aldri ha falt oss inn å overlevere et menneske til andre grupper i bytte mot penger.

To typer journalister
- Hva mener Taliban om at vestlige journalister opererer i områder som Kunar-provinsen? Og er dette noe dere fraråder?

- Det finnes to typer journalister som på det nåværende tidspunkt jobber i verden. Den første typen er ekte journalister, og vi tilbyr fullt samarbeid uten noen form for diskriminering i forhold til område eller nasjonalitet. De (utenlandske journalister red.anm.) bør kontakte bekymrede Taliban-kommandanter før de besøker et område. Den andre typen journalister er de journalistene som spionerer for amerikanerne i påskudd av å være journalister. De vil bli behandlet som fiender uten unntak.

- Hvorfor valgte Taliban å løslate nordmannen? Skyldes dette kun fordi han konverterte, og hva ville i så fall ha skjedd dersom han ikke hadde konvertert?

- Vi må forsøke å få gjennom våre to betingelser - tilbaketrekning av norske styrker i Afghanistan og løslatelsen av tolv Taliban-fanger, hvis han ikke hadde konvertert til islam. Og hvis det ikke var mulig å få de to betingelsene innfridd, så må vi fortsette med å jobbe for løslatelsen av våre fanger. Han (den norske journalisten) ble løslatt uten noen betingelser etter at vi fikk bekreftet at han hadde konvertert til islam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.