*Nettavisen* Nyheter.

- Vi håper alle forstår at vi ikke oppfordrer til drap

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Karpe Diem slår tilbake etter kritikken fra flere Frp-politikere.

11.08.12 18:29

- Om dere med hånden på hjertet mener at Karpe Diem er ekstremister som oppfordrer til drap og tortur, burde dere anmeldt oss for lenge siden. Ring politiet, ikke pressen, skriver Magdi Ytreide Abdelmaguid og Chirag Patel i et leserinnlegg i lørdagens Dagbladet.

Rapduoen sikter til den harde kritikken de har fått fra flere Frp-politikere de siste dagene, blant annet fra stortingsrepresentant Peter N. Myhre.

- Karpe Diem skal spille på Øyafestivalen. De oppfordrer til drap på medlemmer i Fremskrittspartiets Ungdom. Jeg oppfordrer derfor alle til å droppe Øyafestivalen i år. Politiske ekstremister fortjener ikke noe publikum, skrev Myhre på Facebook.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fremskrittspartiet (Frp)

Det Myhre reagerte på er låta «Ok» som Karpe Diem ga ut i 2008, der det blant annet heter: «Jeg har fyrstikker (...) La meg tenne på en FpU-kar».

I tillegg skrev sentralstyremedlem i FpU, Christer Kjølstad, i et debattinnlegg at han syntes det var rart at Karpe Diem fikk delta på 22. juli-markeringen, når de rapper om drap og tortur.

- Vi har aldri vært bevæpnet
Karpe Diem skriver at det som har vært vondest å lese, er at noen mener at de ikke burde ha rett til å delta i sorgen etter 22. juli.

- I politikken er ord som «drap» og «flammer» reelle. I sangtekster kan det være språklige virkemidler. Når vi har sagt at vi er «dressed to kill» eller vi «tar lommeboken din», så har vi ikke ment det bokstavelig. Vi har aldri vært bevæpnet og aldri ranet noen, skriver de.

Når det gjelder låta der de synger at de «tenner på en FpU-kar», gjelder det samme, påpeker Karpe Diem.

- I vår sjanger betyr det bare at vi er dypt uenig i store deler av politikken til FpU. Ja, det er spissformulert, men vi kan ikke se bort fra sjanger og kontekst. Dette er hiphop. Vi bruker overdrivelse, underdrivelse, ironi og sarkasme for å fortelle vår historie, skriver rapperne, og legger til:

- For oss er dette åpenbart, men vi blir oppriktig triste når vi leser at noen ikke forstår det.

Og siden politikerne går til pressen, og ikke til politiet, skriver de to at de mistenker at «dere egentlig ikke trenger opplæring i hvordan man tolker raptekster, men opererer ut ifra en annen agenda med valgkamp i nær framtid».

Myhre: - En kjempetabbe
Peter N. Myhre sa til Nettavisen onsdag at han mente det ville blitt en helt annen reaksjon om gruppa hadde sunget om AUF i stedet for FpU.

- Tenk om noen hadde sunget noe sånt om AUF, å helle bensin over og tenne på. Da hadde det blitt ramaskrik, sa han.

Myhre tok også til orde for at Øyafestivalen burde ta Karpe Diem av plakaten. Gruppa skal opptre på festivalen lørdag kveld.

- Karpe Diem burde jo selv ta ansvar i en slik situasjon, og si at de er dypt ulykkelig. Tenk han som sa mokkamann på TV, han måtte legge seg paddeflat. Jeg mener Karpe Diem burde legge seg paddeflat og si at det var en kjempetabbe og be FpU om unnskyldning, sa Myhre, som mente gruppa hadde «skjendet» festivalen.

- Dette har jo skjendet hele Øyafestivalen. Jeg er veldig lei meg for det, for Øyafestivalen er et veldig flott tiltak. Men ingen skal komme til meg å si at arrangøren ikke visste om dette, sa han.

Øyefestivalens PR-sjef, Jonas Prangerød, avviste imidlertid at de kommer til å endre programmet.

- Det tyder på en lite forståelse for vårt arbeid fra hans side. Det er ikke slik det fungerer. Det finnes masse mennesker som har kjøpt billetter til festivalen med et bestemt program. Så vi endrer ikke programmet vårt fordi at noen synes at en eller flere artisters tekster er for sterke eller for drøye, sa han til Nettavisen.

- Forbereder seg til konserten
Karpe Diem har lørdag ikke anledning til å gi intervjuer om saken, opplyser deres pressekontakt Erle Strøm.

- De er opptatt med forberedelsene til konserten på Øyafestivalen i dag, og henviser til det de har skrevet i leserinnlegget, sier Strøm til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.