*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har 52 bilder av en død Osama

Foto: Afp (Scanpix)

Derfor blir ikke bildene frigjort - enn så lenge.

28.09.11 21:31

Amerikanske elitestyrker tok en rekke bilder av den døde Al-Qaida-lederen Osama bin Laden etter at de hadde skutt og drept ham i en aksjon i Abottobad i Pakistan 1. mai.

Til tross for stor etterspørsel om en endelig bekreftelse på at terrorlederen var død, valgte amerikanske myndigheter ikke å offentliggjøre noen av bildene.

USA begrunnet valget med at bildene var for makabre og kunne skape ytterligere reaksjoner blant ekstreme islamister, blant annet føre til voldshandlinger mot amerikansk personell i utlandet. I tillegg ble det argumentert at bildene kunne avsløre militær- og etterretningshemmeligheter.

Rettsbegjæring
En måned senere sendte den konservative gruppen Judicial Watch en rettsbegjæring til den føderale distriktsrettsdommeren James Boasberg med krav om at Justisdepartementet måtte offentliggjøre bildene, skriver nettstedet Politico. Judicial Watch henviste til den amerikanske loven om innsynsrett.

Denne uken har Justisdepartementet levert retten sin begrunnelse for hvorfor de ikke vil offentliggjøre bildematerialet, og ber distriktsrettsdommeren om å avvise søksmålet til Judicial Watch, skriver nyhetsbyrået AP.

Direktør for nasjonale, hemmelige tjenester i CIA, John Bennett, skriver i en erklæring til retten at etterretningsorganisasjonen har «52 unike bilder og/eller videoopptak som viser bin Laden under eller etter aksjonen i mai måned».

Bennett legger til at bildematerialet er topphemmelig, og kan være ødeleggende for nasjonens sikkerhet.

- Alle de interessante opptakene er et produkt av svært sensitive utenlandsoperasjoner gjennomført under CIAs ledelse, skriver Bennett.

- Bildene er «grusomme»
Han skriver videre at en offentliggjøring vil avsløre informasjon om etterretningsaktiviteter og etterretningsmetoder. Bennett skriver også at bildene er «grusomme».

Tidligere CIA-direktør, Leon Panetta (nåværende forsvarsminister), sa kort tid etter attentatet mot bin Laden at «det ikke er noen tvil om at til syvende og sist så vil et bilde bli vist fram til offentligheten.»

Men til slutt konkluderte president Barack Obama med at bildene aldri vil bli offentliggjort.

- Det er viktig for oss å forsikre om at veldig grafiske bilder av noen som har blitt skutt i hodet, ikke flyter rundt og egger opp til ytterligere vold, som et propagandaredskap. Du vet, det er ikke sånn vi er. Du vet, vi bruker ikke dette som trofeer, sa Obama i et intervju med 60 Minutes i mai måned.

Eksperter strides
Juridiske eksperter på innsynsrett strides om saken. Noen mener Obama-administrasjonen vil seire fordi domstolene tradisjonelt er svært ydmyke overfor den utøvende makt i rettstvister som angår rikets sikkerhet. Mens andre juridiske eksperter imidlertid mener Obama-administrasjonens argumentasjon mot innsynsrett står svakere enn i andre innsynsrettssaker, ifølge Politico.

Flere store aviser og nyhetsbyråer har også begjært bildene offentliggjort, deriblant Associated Press og Politico.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.