RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi har aldri sett bedre trente befalselever

MYE Å VELGE I: Forsvaret har gode søkere til befalsskolene.
MYE Å VELGE I: Forsvaret har gode søkere til befalsskolene. Foto: Forsvaret
Sist oppdatert:
Forsvaret fråtser i gode søkere.

- Den fysiske formen blant søkerne er radikalt forbedret de siste årene, og vi har aldri sett bedre trente kandidater, sier pressetalsmann Lars Magne Hovtun i Forsvaret til VG.

Aldri før har søkerne til lederutdanning i Forsvaret vært i bedre fysisk form. I 2010 strøk 29,4 prosent på de fysiske testene. I år strøk bare 10,6 prosent.

– Vi er helt overveldet over hvor gode søkere vi har til Forsvarets lederutdanning i år, sier oberstløytnant Sven Olav Berg, sjef for Forsvarets opptak og seleksjon i en pressemelding.

Totalt 5030 personer har søkt seg til Forsvarets 640 skoleplasser, og utvelgelsen er hard. Gjennom to hektiske opptaksuker på Kjevik og Evje skal Forsvaret velge ut de aller beste søkerne til den populære lederutdanningen.

Morgendagens ledere

– Vi ser etter søkere som kan bli morgendagens ledere. Da må de være fysisk robuste, ha gode lederegenskaper, være skoleflinke og omsorgsfulle. Og i år ser vi at resultatene aldri har vært bedre innenfor en rekke tester, fortsetter Berg i meldingen.

Av de 1343 som fikk delta i de fysiske testene, bestod så mange som 1201 kandidater. Det gir et historisk godt resultat.

– I 2010 strøk så mange som 29,4 prosent på de fysiske testene. Men siden da har resultatene blitt bedre og bedre for hvert år. Nå er vi nede i bare 10,6 prosent stryk, og det er vi ekstremt godt fornøyd med, sier Berg.

I tillegg til at færre stryker, har resultatene til de som består de fysiske testene, bedret seg.

– Vårt inntrykk er at det jevne treningsnivået på søkerne er blitt mye bedre. Folk vet at det er ekstremt vanskelig å komme inn på en lederutdanning i Forsvaret, og forbereder seg derfor mye mer nå, enn tidligere, sier Berg.

Gode karakterer

I tillegg til de svært gode fysiske resultatene, øker også befalsskolesøkernes karaktersnitt.

– I 2010 hadde kandidatene som møtte til opptak en gjennomsnittskarakter på 3,8. I år er snittet på 4,34 sier Berg.

Han understreker likevel at gode karakterer og god fysisk form på langt nær er nok for å bli leder i Forsvaret.

(Saken fortsetter under bildet.)

HØYT NIVÅ: Søkerne er i historisik god form, melder Forsvaret.

– Gode karakterer og god fysisk form er en forutsetning for å bli vurdert. Men når vi virkelig skal velge våre framtidige ledere, er det de personlige egenskapene som ligger bak karakterene og testresultatene vi ser etter.

Forsvarets luksusproblem

Det høye nivået på årets søkere har ført til en ny type utfordring for Forsvaret.

– Det er en utfordring at vi bare har 640 ledige skoleplasser, når vi har godt over 1200 svært godt kvalifiserte søkere. Dermed har vi vært nødt til å sende noen kandidater hjem, som for bare få år siden sannsynligvis ville kommet langt i opptaket, sier Berg.

De fleste som ikke når opp i befalsskoleopptaket får tilbud om førstegangstjeneste i ulike avdelinger, avhengig av ønske og kvalifikasjoner.

– Vi har rett og slett et luksusproblem med svært mange gode søkere. Det viser at lederutdanning i Forsvaret er ekstremt populært, og svært vanskelig å komme inn på, avslutter Berg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere