- Vi har fryktet og ventet på en dødsulykke

Kristi Kafcaloudis Trolltunga Trolltunga ligger på 1100 meter. Steinformasjonen ut fra fjellet er rundt 700 meter over Ringedalsvatnet.

Kristi Kafcaloudis Trolltunga Trolltunga ligger på 1100 meter. Steinformasjonen ut fra fjellet er rundt 700 meter over Ringedalsvatnet. Foto: Emil Weatherhead Breistein/privat

Internasjonal interesse for Trolltunga har eksplodert, og guider har fryktet at dødsulykke skulle skje.

Nyhetene om den dødsfarlige norske fjellheimen går verden rundt etter at australske Kristi Kafcaloudis (24) falt i døden fra Trolltunga i Hardanger.

Nå jobber politiet og andre instanser med å bedre informasjonen og merkingen for turister som ønsker å gå tur/retur Trolltunga. Det skyldes ikke bare helgens dødsulykke.


- De siste årene har turister begynt å ta med telt fordi de ønsker å se solnedgangen og soloppgangen, og de drikker alkohol og går ut på klippen. Derfor har vi ventet på at noe slikt skulle skje, sier guide Thomas Ruud i Trolltunga Adventures til Daily Mail.

- Mer må gjøres, ellers tror jeg det vil skje igjen, sier Ruud.

- Vil bedre informasjonen

Lensmann Terje Kvalvik i Hardanger sier til Nettavisen det ikke er aktuelt med fysisk sikring av Trolltunga, men at de nå jobber med bedre informasjonen og merkingen til turister som ønsker å gå til Trolltunga.

- Det er en lang tur, seks til åtte timer tur/retur, og det merkes. Det har vært litt for mange leteaksjoner og hjelpeaksjoner langs denne ruten. Bare i år har Røde Kors vært ute 15 ganger, og turisttilstrømningen har ennå ikke nådd toppen, sier Kvalvik.

Ruud bekrefter at det har vært mange ulykker langs ruten.

- Det har blitt en stor favoritt blant reisende fra hele verden og det er mange uerfarne turgåere - både fysisk og noen går i tøy du ikke ville tro, sier Ruud.

- Hun tok ikke selfie

Det var mange mennesker på Trolltunga den lørdagen Kafcaloudis falt utfor kanten. Medier har tidligere skrevet at hun falt da hun skulle ut på Trolltunga for å ta bilde. Det har også vært spekulasjoner på nett om at hun døde da hun tok en selfie.

Hennes mor i Australia har nå gått ut og fortalt at hennes datter ikke døde mens hun tok selfie.

- Det var en ulykke. Hun var ikke i nærheten av tuppen på klippen da hun døde, og hun tok ikke en selfie, sier moren Milli Kafcaloudis i en uttalelse, skriver australske ABC News.

Moren forteller at datteren var å vei inn fra tuppen, men at hun ble blokkert av en gruppe mennesker som tok bilder.

- Fordi andre poserte for bilder så gikk hun på en liten sti rundt dem, men steinene var løse og hun mistet balansen og falt, sier moren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.