*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har hatt kontroll med ham

Foto: Foto (Overvåkingskamera)

I mange år har politiet visst hvor Jusuf Hani befant seg. Det skulle en danske til for å få ham til å melde seg.

27.08.09 13:25

- Vi har kjent til hvor han har vært i flere år, og vi har hatt kontakt med ham i over ett år, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø ved Rogaland politidistrikt.

Allerede i 2004 var norsk politi i Makedonia for å finne Nokas-raneren Jusuf Hani. Den gang mislyktes de fordi Hani befant seg i en del av landet kontrollert av kriminelle.

Det politiet ikke visste var at Jusuf Hani allerede den gang vurderte å melde seg for politiet. Livet på flukt var ikke enkelt. Han flyttet rundt blant familiemedlemmer i Makedonia, og kom seg ikke videre i livet på grunn av den internasjonale etterlysningen som hang over ham.

Kunne ikke reise
Hani kunne ikke reise ut av landet. I Sverige ville han ha risikert å bli arrestert og utlevert til Norge.

- Og så må man jo passere gjennom flere land for å komme fra Makedonia til Sverige, sier Rossebø.

I 2005 ble den danske politimannen Sten Honoré Pedersen skandinavisk sambandsoffiser i Albania. Han begynte den nitide jobben med å få Hani til å overgi seg, skriver VG torsdag.

Rossebø sier til Nettavisen at Pedersen har hatt kontakt med Hani i over ett år, og at Hani etter hvert fikk et godt og fortrolig forhold til politimannen.

- Det kan virke slik for Hani ber denne personen følge ham til Stavanger, sier Rossebø.

Gjennombrudd
Ifølge VG fikk Pedersen fysisk kontakt med Hanis familie først ved årsskifte 2008/2009. Da var det en onkel som møtte Pedersen i Skopje. Politimannen lærte da at Hani vurderte å melde seg. Også hans lovlydige familie i Sverige ønsket at den bortkomne sønnen skulle gjøre opp for seg, og komme seg videre i livet.

Minst ti ganger møtte Andersen Jusuf Hani i Makedonia, før Hani endelig bestemte seg for å fly til Stavanger.

Rettssaken mot Jusuf Hani kan starte allerede i høst, og Rossebø sier at bevisførselen ikke kommer til å bli så omfattende som under rettssakene mot de 12 domfelte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag