RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi har hatt kontroll med ham

Foto: Foto (Overvåkingskamera)
Sist oppdatert:
I mange år har politiet visst hvor Jusuf Hani befant seg. Det skulle en danske til for å få ham til å melde seg.

- Vi har kjent til hvor han har vært i flere år, og vi har hatt kontakt med ham i over ett år, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø ved Rogaland politidistrikt.

Allerede i 2004 var norsk politi i Makedonia for å finne Nokas-raneren Jusuf Hani. Den gang mislyktes de fordi Hani befant seg i en del av landet kontrollert av kriminelle.

Det politiet ikke visste var at Jusuf Hani allerede den gang vurderte å melde seg for politiet. Livet på flukt var ikke enkelt. Han flyttet rundt blant familiemedlemmer i Makedonia, og kom seg ikke videre i livet på grunn av den internasjonale etterlysningen som hang over ham.

Kunne ikke reise
Hani kunne ikke reise ut av landet. I Sverige ville han ha risikert å bli arrestert og utlevert til Norge.

- Og så må man jo passere gjennom flere land for å komme fra Makedonia til Sverige, sier Rossebø.

I 2005 ble den danske politimannen Sten Honoré Pedersen skandinavisk sambandsoffiser i Albania. Han begynte den nitide jobben med å få Hani til å overgi seg, skriver VG torsdag.

Rossebø sier til Nettavisen at Pedersen har hatt kontakt med Hani i over ett år, og at Hani etter hvert fikk et godt og fortrolig forhold til politimannen.

- Det kan virke slik for Hani ber denne personen følge ham til Stavanger, sier Rossebø.

Gjennombrudd
Ifølge VG fikk Pedersen fysisk kontakt med Hanis familie først ved årsskifte 2008/2009. Da var det en onkel som møtte Pedersen i Skopje. Politimannen lærte da at Hani vurderte å melde seg. Også hans lovlydige familie i Sverige ønsket at den bortkomne sønnen skulle gjøre opp for seg, og komme seg videre i livet.

Minst ti ganger møtte Andersen Jusuf Hani i Makedonia, før Hani endelig bestemte seg for å fly til Stavanger.

Rettssaken mot Jusuf Hani kan starte allerede i høst, og Rossebø sier at bevisførselen ikke kommer til å bli så omfattende som under rettssakene mot de 12 domfelte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere