*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har ikke noe annet å gjøre enn å røyke hasj og drikke alkohol

Foto: Eric Johannessen (Tønsberg Blad)

06.07.13 18:06

Det er slike uttalelser psykolog Trine Elverum får fra ungdom som er i kontakt med rusteamet, når hun er på sin ukentlige visitter ved Færder videregående skole i Tønsberg.

– Ungdommene som ikke har faste fritidsaktiviteter, føler de har lite å finne på. De kjeder seg. Å røyke hasj og drikke alkohol er noe de kan gjøre sammen, forteller Elverum til Tønsbergs Blad.

Elverum jobber på poliklinikken for rusavhengige ved Nordre Vestfold distriktspsykiatrisk senter. De samarbeider med videregående skoler om et lavterskeltilbud til ungdom.

– Vil ha rustjeneste på skolene
– Det er mye rus i skolemiljøet og det er lett å få tak i hasj. Jeg ser at ungdom trenger tilgang til trygge voksne de kan snakke med om rus, sier Elverum. Hun mener det burde vært en fast rustjeneste på alle videregående skoler.

– Det er mye lettere å forebygge rusproblemer når vi fanger opp ungdom når de er yngre og røyker hasj, enn når de er 19 og går på amfetamin.

Ungdom Tønsbergs Blad har snakket med har varierende erfaring med hvor utbrett hasjrøyking er.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Emira Holmøy

– De finne felleskap i å røyke hasj
– Jeg ser det er endel som røyker, men ikke i miljø jeg har vært i. Mitt inntrykk er at de som driver med sport og har andre interesser ikke røyker, sier Katrine Slind.

– Jeg kjenner ingen som driver med det. Jeg holder på med musikk på fritiden og det gjør også vennene mine. Men jeg kan skjønne hvis folk kjeder seg, at det kan være grunn til at de begynner å røyke, sier Johannes Aglen som går på skole i Sandefjord.

Heller ikke Ane Sperre som har gått på Greveskogen videregående skole har vært bort i hasj.

– Men jeg har vært på veldig lite fester, tilføyer Sperre.

Mens Maren Sophie Jensen fra Horten mener det er ganske vanlig og utbrett å røyke hasj.

– De fleste jeg kjenner har prøvd å røyke hasj. De som fortsetter med det finner fellesskap i det. De har kanskje ikke så mye annet å ta seg til. Røyking er sosialt og en felles ting de kan gjøre sammen, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Emira Holmøy

Sammen, men alene
Trine Elverum er hver uke, flere timer på Færder videregående og snakker med elever om rus, og hvordan de tilbringer fritiden sin.

– De opplever at samværet dem imellom har blitt så annerledes. De forteller at før gjorde de ting sammen, de gikk for eksempel på bowling. Men det er det slutt på, sier Elverum.

Ungdommene er enten hjemme foran pc-en og spiller og chatter, eller samles hjemme hos hverandre, forteller hun.

– De er i samme rom, men egentlig ikke sammen. Alle har med seg hver sin iPad eller mobiltelefon og fortsetter den digitale kommunikasjonen slik de gjorde hjemme på rommet sitt. Det som binder dem sammen er å røyke hasj og drikke alkohol, mens de holder på med hver sitt. Jeg opplever at denne typen samvær er en økende trend, sier Elverum.

Hun mener at barn samhandler i mye mindre grad enn før, og det kan skape problemer på sikt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Emira Holmøy

– Blir veldig sårbare
– De mister et sikkerhetsnett. De blir veldig sårbare når ting blir vanskelig i livet. De trenger nære venner de kan betro seg til, og få støtte fra. Mange rapporterer at de hat lite personlig og fortrolig samvær. De har mange å henge med, men få nære venner. Når det sosiale hovedsakelig bindes til data og eller telefon, går de glipp av det personlige vennskapet som utvikles når man møtes ansikt til ansikt.

Uten fortrolige venner kan ungdom letter ty til selvmedisinering med rus når livet blir vanskelig, frykter hun. Hun mener det er viktig å få ungdommene ut av rommene sine og fra pc-en og hasjen, og gi dem flere fritidstilbud.

– Det er mangel på aktiviteter de kan være med på. Vi trenger ungdomsklubber hvor det er godt tilbudt om kurs og aktiviteter og hvor de kan treffe hverandre og trygge voksne de kan prate med, sier Elverum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Emira Holmøy

– Ikke vant til det
– Men kan ikke ungdommer finne på noe selv?

– De er ikke vant til det. De er en generasjon som har vokst opp med TV-en på hele døgnet og har nulltoleranse for å kjede seg. Før var det vanlig at barna måtte vente til barne-TV begynte klokken 18 og var nødt til å finne på noe selv, hvis de kjedet seg. Det må de ikke lengre nå. De velger en form for aktivitet de behersker og det er den digitale.

– Hold et øye med dem
Hun mener at det hjelper ikke stort når foreldre forteller ungdommer at de må komme seg ut og finne på noe sammen med andre.

– De treffes, men fortsetter med det samme: pc-spill og chatting. Mange med følge av alkohol og hasj. Jeg anbefaler foreldre å holde et øye med hva ungdommen gjør også når de er sammen med andre. Bli bedre kjent med dem og deres venner. Gjør ting sammen med dem.

Denne saken er levert av Tønsberg Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.